5 sfaturi-cheie esentiale pentru un interviu

Scris de  Aug 27, 2014

Îți cauți loc de muncă sau vrei să îl schimbi pe cel actual, deoarece nu-ți mai convine situația. Îți faci un CV model, te înregistrezi pe platforme de recrutare și începi să aplici. Întrebi în stânga și în dreapta, având speranța că vei obține o recomandare, că ai o cunoștință de la care poți primi un pont în acest sens.

Și, într-un final, de multe ori după mult stres și timp pierdut, obții un interviu la locul de muncă pe care l-ai urmărit. Dar oare ajunge? Crezi că misiunea ta s-a încheiat aici? Evident, nu. Atunci asigură-te că faci tot ce trebuie pentru a câștiga cursa cu ceilalți candidați!

 

1) Vestimentația nepotrivită

“Nu haina îl face pe om”, spune un vechi proverb românesc. Cu toate acestea, într-o lume obișnuită să taxeze orice neregulă, vestimentația aleasă de persoanele care se prezintă la un interviu de angajare, indiferent de locul de muncă vizat, este foarte importantă. În condițiile în care un număr impresionant de angajatori știu încă din primele cinci minute ale interviului dacă un candidat va trece sau nu de această etapă, este destul de limpede de ce criteriul nu trebuie să fie unul de neglijat.

În plus, atenția dedicată acestui aspect spune multe și despre respectul pe care un om îl are pentru el și pentru cel cu care discută. E adevărat, nu te poți îmbrăca la fel pentru interviul la o bancă, precum pentru cel la o agenție de publicitate. Nu trebuie să ai ultimul tip de croială fină, dar e foarte important să nu existe o discrepanță uriașă între hainele pe care le porți si locul de muncă pe care vrei să îl obții.

 

2) Criticile aduse fostului angajator și lipsa de sinceritate

După ce iei loc pe scaun, începe procesul de cunoaștere. Marea majoritate a recrutorilor te vor întreba de ce ai plecat de la fostul loc de muncă. Unele dintre cele mai întâlnite greșeli pe care candidații le fac este să mintă sau să se concentreze ca imaginea pe care vor să o creeze să fie bazată pe critici aduse foștilor colegi sau angajatori: “eram o amentințare pentru colegi”, ”aveam coloană vertebrală” și un lung etc în care explicațiile despre cât de rău era și câte a îndurat nu se mai termină.

Din psihologie se cunoaște faptul că elementele transmit o stare pe măsură. Fii succint și încearcă să spui adevărul fără să intri în detalii inutile. Reține că omul din fața ta, chiar dacă îți lasă impresia că te ascultă, nu este un psiholog! Tot ceea ce vrea el este un viitor coleg capabil să își facă treaba și nu un măr stricat care să strice tot sacul, apropo de proverbe.

 

3) Lipsa de documentare

În niște vremuri vitrege din punct de vedere al angajărilor, candidații aplică la job-uri ad-hoc. În aceste condiții, de multe ori nici nu știu cu care companie au discutat, odată ce au închis telefonul. Dar problema adevărată este că nici în momentul în care trec pragul firmei nu sunt îndeajuns de pregătiți pentru această provocare și se bazează pe inspirația de moment, ceea ce poate fi o greșeală imensă. Este, păstrând proporțiile, ca și cum ai pleca în vacanță într-o țară despre care nu ai știut nimic până atunci și ți-ai face bagajul ”la ghici”. Poate să fie frig și tu să îți iei doar tricouri, ori poate fi cald și tu să ai doar hanorace.

Ideea este că informația e cea mai puternică unealtă pe care o poți avea. Dacă, spre exemplu, te angajezi ca și agent de vânzări la o companie de telefonie mobilă, atunci aruncă o privire peste pachetele lor de abonament, de pildă. Dacă e vorba despre publicitate, atunci fă un research despre cele mai impresionante campanii ale lor. Analizează-le puțin și îndrăznește, după ce le dai ca și exemplu, să spui tu ce crezi că ai adăuga sau de ce te-au impresionat atât de mult. Nu aștepta de la recrutor toate întrebările. O dată pentru că ești la un interviu de angajare, nu la un interogatoriu și în al doilea rând deoarece există șansa să nu primești doar întrebări care te avantajează.

 

4) Timpul incorect estimat

Să ajungi la timp la un interviu nu e doar un principiu de bun simț, ci și un lucru care poate fi determinant în viitorul carierei pe care ți-o dorești. Oamenii din HR au timpul atât de limitat încât o întârziere aparent banală le poate da tot programul peste cap, exact ca un domino. Dacă se întâmplă asta, deja ai în față o persoană nemulțumită și va trebui să muncești poate dublu ca să-i recâștigi încrederea. Asta dacă ai timp să o faci, căci tocmai ți-ai tăiat din el.

Dacă locuiești într-un oraș mare, de ce să nu faci un drum de recunoaștere înainte, pentru a te asigura că în ziua următoare vei ajunge la timp? Totuși, dacă din motive reale intervine ceva, asigură-te că în agendă ai numărul celui care te-a programat la interviu. Anunțându-l din timp, efectul domino despre care vorbeam nu se va mai întâmpla și rareori în astfel de cazuri nu vei găsi înțelege din partea acestuia.

 

5) Atitudinea

Prea timid, prea îndrăzneț, prea arogant, prea glumeț. Elimină ”prea” din start din context, e o regulă general valabilă. Prin atitudinea pe care o ai poți transmite, chiar dacă nu e nici pe departe așa, dezinteres, demotivare sau non-implicare. Nu lăsa nici măcar o dată impresia de superioritate, oricât de pregătit ești pentru postul respectiv. Te păcălești singur dacă crezi că aptitudinile tale vor câștiga în fața aerelor de superioritate. Amintește-ți că ai în față niște oameni, nu mașinării pentru care nu contează atitudinea.

Un alt risc este de a cădea în capcana prea multor glume. Fii prietenos, dar nu exagerat de familiar. Nimeni nu spune să exagerezi cu seriozitate, dar ia în calcul că ești într-un cadru profesional. Interviul se poate încheia chiar și în hohote de râs, dar acesta e un lucru înșelător dacă tot ceea ce ai făcut a fost să distrezi recrutorul. Nu e tocmai cel mai bun element în procesul de convingere pe care te poți baza, în condițiile în care oamenii aceia caută un viitor coleg capabil să aducă profituri în companie și nu un stand-up comediant.

 

Sursa: http://smartdreamers.com/blog

Sursa foto: elearningexamples.com

Ultima modificare Miercuri, 27 August 2014 12:13
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.