Cum ii citesti unui copil mic

Scris de 

Specialiştii recomandă să le citim poveşti copiilor încă de când aceştia sunt în burtică. Acest obicei poate avea efecte benefice, pentru că micuţul se va familiariza cu vocea mamei sau a tatălui, chiar înainte ca el să vină pe lume.

În primele luni de viaţă ale copilului este la fel de important să continuaţi să îi citiţi micuţului şi cum este şi firesc, începeţi cu poveşti pentru bebeluşi.

Primele cărţi pentru copii nu sunt despre povestea în sine, ci despre felul în care este prezentată şi ilustrată. Pentru că bebeluşii explorează tot ce e în jurul lui, oferă-i posibilitatea să descopere lumea şi prin intermediul primelor sale cărţi care ar fi de preferat să fie cât mai colorate, cu multe poze şi mai puţin text şi chiar interactive cu plușuri, oglinzi, forme decupate etc.

De asemenea, este foarte important să îi citeşti celui mic în fiecare zi şi să faci acest lucru din plăcere, pentru că el va simţi acest lucru, chiar dacă este foarte mic şi nu poate să se exprime.

Pe lângă poveştile pentru bebeluşi, îi mai poţi citi şi din cărţile tale sau din reviste. În primele luni de viaţă, este important ca bebeluşul să audă cât mai mult vocea părinţilor.

După primele şase luni de viaţă, specialiştii spun că bebeluşii încep să înţeleagă anumite cuvinte pe care i le citeşti. Cuvintele pe care le înţelege sunt numele obiectelor din viaţa lor de zi cu zi: mami, tati, căţelul, lapte etc.

În această etapă, poveştile cu un singur personaj sau construite în jurul unui singur obiect sunt cele mai potrivite. Atunci când pronunţi numele unui obiect/personaj pe care îl recunoaşte, îl ajuți să își dezvolte vocabularul şi să realizeze că imaginile din carte ilustrează un lucru real.

Atunci când îi citeşti încearcă să faci acest lucru cât mai expresiv, modelează-ţi vocea în funcţie de situaţie şi personaj, poţi să îţi mişti mâinile, capul, privirea. Ascultă şi reacţiile copilului la ceea ce îi povesteşti.

Adm

The Big Boss

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.