Persoanele cu varsta peste 18 ani pot aplica pentru programul „Prima masina”

Scris de 

Toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru programul “Prima mașină”, vor beneficia de finanțare care va acoperi maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proformă, potrivit unei noi forme a normelor de aplicare ale programului, postate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pe site-ul propriu.

Această nouă formă include propuneri și observații rezultate din procesul de consultare publică și inter-instituțională. Comparativ cu prima variantă a normelor de aplicare postată pe site-ul MFP în data de 31 octombrie 2014, proiectul de Hotărâre de Guvern publicat marți pe site-ul instituției elimină criteriul pe categorii de vârstă pentru potențialii beneficiari.

 

Conform noii variante, toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru acest program, vor beneficia de finanțare care va acoperi maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proformă. Din finanțarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanția statului.

 

MFP precizează că finanțarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile și comisioanele bancare, precum și alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit. Durata maximă a finanțărilor este de 60 de luni calendaristice.

 

O altă diferență față de varianta inițială a proiectului normelor de aplicare constă în introducerea unei prevederi prin care autoturismul achiziționat în cadrul programului poate fi înstrăinat, în anumite situații, sub condiția achitării integrale a soldului finanțării garantate. De asemenea, preluarea finanțării garantate și a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prin inovație.

 

Pentru a beneficia de garanția acordată de stat prin acest program, potrivit actualului proiect de HG, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiții, cum ar fi să facă dovada, cu declarația pe proprie răspundere și cu copia facturii proformă emise de vânzător, că autoturismul care se achiziționează în cadrul programului este nou, că este produs în spațiul intracomunitar sau provenit din import, că îndeplinește cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5, că este achiziționat de la o persoană juridică ce are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor și că are un preț de achiziție ce nu depășește suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

 

O altă condiție este cea potrivit căreia persoanele fizice care aplică trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție în cazul finanțărilor garantate, care acoperă diferența dintre prețul de achiziție a autoturismului nou, rezultat din factura proformă, și finanțarea garantată.

 

Sursa: onlinestudent.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.