Imprimă această pagină

Romania in secolul sansei

Scris de 

Cel putin un sfert din populatia majora a tarii practica cel putin o forma de joc de noroc. Si chiar daca loteria pare sa fie pe primul loc in topul national, jocurile de cazinou si pariurile sportive sunt si ele deja implementate in stilul de viata  al romanului.

Multi spun ca nu mai pot urmari un eveniment sportiv daca nu au mizat ceva pe el in prealabil. Interesant este insa ca s-au introdus si pariuri pentru castigatorii EuroVision, X Factor, Vocea Romaniei si asa mai departe. Daca stam bine sa ne gandim, chiar si batalia pentru presedintie s-a tinut si la pariuri, iar supriza, Iohannis, i-a facut bucurosti pe multi pariori.

Totusi, ne intrebam de unde vine aceasta sete de adrenalina? De ce gasim cate 3-4 agentii langa aproape orice statie de autobuz din capitala? De ce numarul farmaciilor din tara este doar cu 25% mai mare decat numarul agentiilor de pariuri sportive?

Noroc cu criza

Se stie ca pe timp de criza, anumite genuri de afaceri au functionat mult mai bine decat altele, de-a lungul istoriei. Odata cu debutul crizei economice in 2007, o parte dintre romanii intreprinzatori s-a redresat foarte repede, schimband peste noapte sectorul de lucru.

Spre exemplu, o economista a renuntat la profesia sub care s-a consacrat, pentru a pune pe picioare o mica ferma de prepelite. Si incepand la o scara minimalista, femeia a ajuns in cateva luni de zile sa detina peste 2.000 de astfel de pasari. Sute de clienti comanda lunar oua de la fosta economista transformata in crescatoare de prepelite.

In general, comerciantii de alimente si de articolele vestimentare tind sa aiba succes pe timp de criza. La fel se intampla si cu jocurile de noroc insa. De aceea, numerosi romani care s-au informat despre studiile efectuate pe acest subiect, si-au cumparat francize sau chiar si-au deschis propriile branduri.

Persoanele care intampina dificultati financiare si care nu au mari sperante de a-si depasi conditia, obisnuiesc sa se gandeasca din ce in ce mai mult la diverse modalitati prin care ar putea sa-si rezolve problemele. Si cum jocurile de noroc ofera posibilitatea oricarui adult norocos sa castige multi bani intr-un timp foarte scurt, s-a ajuns la situatia actuala, in care o mare parte a populatiei spera ca sortii ii vor face fericiti.

Pe ce se pariaza

Pariatul este probabil noul sport national. Fotbalul este sportul pe care romanilor le place cel mai mult sa mizeze, chiar daca in acest sezon niciuna dintre echipele romanesti nu s-a calificat intr-o competitie europeana. De mai bine de un deceniu, echipa Steaua Bucuresti ne obisnuise cu prezenta sa fie in Europa League, fie in grupele Ligii Campionilor. Cu toate acestea, comunitatea pariorilor romani va sta la dispozitie cu sugestii de ponturi pentru Liga Europa si predictii sportive de la profesionisti. Puteti accesa oricand analizele amanuntite despre cele mai populare meciuri.

Pariorii au prins gustul aparatelor de tip slots la un an dupa instalarea crizei. Daca anul 2007 poate fi considerate ca fiind un an de tranzitie, 2008 a adus incasari record agentiilor de cartier, care incepusera sa introduca si aparatele de cazinou pentru a testa profitabilitatea acestora.

Cea mai populara casa de pariuri offline din acea perioada a platit premii in valoare de 18,3 milioane de euro pe parcursul anului 2008, adica cu 6,7 milioane de euro mai mult decat in anul precedent.

Pacanelele au contribuit decisiv la cresterea pe care a avut-o industria in ultimii ani. O parte dintre impatimiti se considera virusati si spun ca nu se mai pot abtine de la joc. Cu toate acestea, Romania sta foarte bine la capitolul persoanelor cu probleme cauzate de jocurile de noroc. Anumite studii au revelat faptul ca sub 10% dintre cei care joaca la pariuri sau la cazinou, au avut vreodata probleme in viata personala din cauza sumelor pe care le-au riscat.

Pariez, deci exist!

Pariurile nu reprezinta nimic mai mult decat o distractie pentru marea majoritate a consumatorilor. Oamenilor le place sa arunce cativa lei in lupta pentru a urmari evenimentele sportive cu mai mare interes. Insa daca doriti sa luati in serios aceasta activitate, trebuie sa tineti cont de cateva reguli de baza, aplicabile oricarui tip de joc de noroc.

In primul rand, nu trebuie niciodata sa mizati banii pe care nu vi permiteti sa-i pierdeti. Nu investiti in pariuri sume care va pot afecta emotional in cazul unor nereusite. Nu cereti bani cu imprumut pentru a paria si nu folositi banii destinati altor cheltuieli pentru a va satisface setea de adrenalina.

La fel de important este insa si felul in care va gestionati bugetul. Fie ca mizele sunt mai mici sau mai mari, trebuie sa folositi un sistem de money management pentru a avea o sansa de a face profit pe termen lung. Printre cele mai cunsocute astfel de sisteme sunt cele cu miza fixa, sistemele de tip rostogolire sau cele inventate de matematicieni, special pentru jocuri de noroc.

Rasfoind forumul comunitatii pariorilor din Romania, putem gasi discutii despre Sirul lui Fibonacci, Kelly Criterion si altele. Indiferent pe care dintre acestea il alegeti, trebuie sa va asigurati ca il puteti respecta cu strictete.

Nu in ultimul rand, trebuie sa alegeti pe ce veti paria. Este recomandat sa va specializati pe sporturile si ligile pe care le urmariti si despre care va informati cel mai des. Totusi, daca timpul nu va permite sa efectuati analize, puteti accesa diverse pagini dedicate pronosticurilor. De exemplu, pe site-ul PariuriX veti gasi nu numai discutii despre fotbal sau baschet, dar si ponturi la meciurile din tenis, atat ATP cat si WTA. Si posibilitatile nu se opresc aici. Tot acolo puteti gasi si analize despre partide de hochei, de handbal dar si despre alte sporturi.

Dar daca nici aceaste sfaturi si recomandari nu va sunt suficiente, puteti apela la serviciile de predictii oferite de profesionisti. Atentie insa la alegerea furnizorului de pronosticuri. Cercetati istoricul si parerile clientilor referitoare la respectivul serviciu si pe motoarele de cautare. Nu uitati sa jucati responsabil si sa contactati organizatia Joc Responsabil in cazul in care jocurile de noroc va afecteaza viata de zi cu zi.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro