Ce legatura exista intre saracie si creier?

Scris de 

Un studiu al oamenilor de stiinta americani a aratat ca exista o legatura clara intre prosperitatea unei familii si inteligenta copiilor care cresc in sanul acesteia. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea Columbia din New York si de medicii de la Spitalul de Copii din Los Angeles si publicat pe 30 martie in revista “Nature Neuroscience”. Analizand datele obtinute din studiul a 1099 de copii si adolescenti din mai multe orase americane, oamenii de stiinta au descoperit ca subiectii care proveneau din familii sarace (cu venituri sub 25.000 de dolari pe an) aveau o suprafata a creierului mai mica cu 6% fata de copiii din familii cu venituri peste 150.000 de dolari pe an.

 

Mai mult, cei din familiile cu vele mai mici venituri prezentau diferente in structura creierului, mai ales in ariile asociate cu abilitatile lingvistice si cu cele de luare a deciziilor. Si rezultatele celor mici la testele de inteligenta au fost direct proportionale cu veniturile familiei.

 

Pentru a studia in continuare impactul lipsurilor materiale asupra dezvoltarii copiilor, cercetatorii intentioneaza sa viziteze si in urmatorii ani familiile nevoiase, pentru a vedea ce impact au diversi factori – de pilda, jucariile celor mici, dar si atentia pe care acestia o primesc din partea parintilor. Autorii studiului nu au inca si o explicatie clara pentru rezultatele diferite obtinute de cei mici la testele de inteligenta, dar banuiesc ca ar putea fi vorba si de stresul din familie, care poate modifica chiar si ADN-ul, dar si de alimentatia proasta a mamelor in timpul sarcinii.

 

Daca saracia micsoreaza creierul, se pare ca in schimb ca bogatia il mareste la loc. Un studiu realizat in Mexic in 2008 a aratat ca o crestere a veniturilor unei familii sarace duce la imbunatatirea abilitatilor cognitive si de lingvistice ale copiilor dupa cel mult un an si jumatate. In plus, marirea veniturilor parintilor imbunatateste atat sanatatea, cat si dezvoltarea fizica a copiilor, conform aceluiasi studiu.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.