Stii care sunt cele mai vechi universitati din lume?

Scris de 

Titlul de „Universitate” a apărut în anul 1254 şi se poate considera că „prima Universitate fondată a fost în Bolonia în 1088”. Fără îndoială, Universităţile sunt instituţii de învăţământ ce dăruiesc cunoştinţe prin excelenţă şi reprezintă poarta de intrare într-o lume plină de posibilităţi. Înainte de a purta numele de "universităţi", în Europa predecesoarele lor erau instituţii de „Studiu General”, care existau deja în 1089. Aceste „Studii Generale” provin la rândul lor din vechile şcoli clericale.

 

Care sunt cele mai vechi universitati din lume? ---> 

1. Universitatea din Bologna, Italia - 1088. Este cea mai veche universitate europeană, data oficială a înfiinţării acesteia considerându-se a fi anul 1088. Specializată în Drept, universitatea a avut o mare reputaţie de la fondarea sa, având şi astăzi un enorm prestigiu în această specialitate. De-a lungul vremii, aici au studiat mari personalităţi, cum ar fi: Dante Alighieri, Petrarca, Thomas Becket, Erasmo de Rotterdam, Copernic, Marconi sau Umberto Eco. Astăzi este o Universitate publică, are 80.000 de studenţi şi se situează pe un loc între 180 şi 200 în QS World University Rankings.

 

2. Universitatea Oxford, Marea Britanie - 1096. Nu se cunoaşte data exactă a înfiinţării, deşi sunt evidenţe vechi ce ne conduc în 1096. Istoria sa şi rivalitatea cu Universitatea Cambridge, a făcut-o să devină una dintre universităţile cele mai faimoase din lume. Lista de persoane ilustre care au studiat aici este interminabilă. Pe aici au trecut 47 de deţinători ai Premiului Nobel. Astăzi are 20.000 de studenţi din întreaga lume, selecţionaţi cu atenţie pentru meritele lor şi este clasificată ca una dintre cele 6 Universităţi foarte bune de pe planetă în lista QS World University Rankings.

 

3. Universitatea Cambridge din Marea Britanie -1209. A fost fondată în anul 1209 de un grup de profesori care au abandonat Oxfordul în urma unui scandal privind executarea a doi profesori, în 1209. Astfel, rivalitatea dintre cele două universităţi – cunoscută şi astăzi – datează încă de la fondarea sa. Cu timpul, aici s-a format o nouă comunitate de studenţi, iar în anul 1231 deja avea aprobarea şi protecţia Regelui Henric al III-lea. De numele unuia dintre absolvenţii universităţii Cambridge, John Harvard, se leagă prima universitate din America: Harvard. Lista sa de studenţi şi profesori notabili este mai impresionantă decât cea de la Oxford, ajungând să numere 88 de laureaţi ai Premiului Nobel. În lista QS ocupă locul 3 în lume.

 

4. Universitatea din Salamanca, Spania - 1218. „Studiul General”din Salamanca a fost înfiinţat în 1218, an care astăzi este luat ca dată oficială de înfiinţare a acestei universităţi, fiind recunoscută de către Regele Alfonso al IX-lea. Este considerată cea mai veche universitate din Spania (prima universitate din Spania, cea de la Palencia, fiind ulterior închisă). În 1253 a primit oficial titlul de Universitate, printr-un act semnat de regele Alfonso al X-lea. Aici a venit Cristofor Columb pentru a se consulta cu savanţii, în căutarea unei rute către India. În cei aproape 800 de ani de existenţă, a găzduit persoane ilustre ca: Fray Luis de Leon, Fernando de Rojas, Hernán Cortes, Góngora, Calderon de la Barca sau Miguel de Unamuro (rector de mai multe ori). Acum are peste 30.000 de studenţi şi se situează în ranking QS pe un loc între 440 şi 450 în lume.

 

5. Universitatea din Padova, Italia - 1222. Scindări au avut loc şi în Italia. În anul 1222 un grup de studenţi şi profesori de la Universitatea din Bolonia, au cerut mai multă libertate de exprimare şi s-au mutat la Padova, fondând aici o nouă universitate. Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de la această instituţie de învăţământ superior a fost Galileo Galilei, ce a predat cursuri de geometrie, mecanică şi astronomie timp de 18 ani. Astăzi Universitatea numără 60.000 de studenţi şi se situează pe locul 267 în lume.

 

6. Universitatea din Napoli, Italia - 1224. A fost prima universitate publică din lume, fiind fondată de împăratul romano-german Frederic al II-lea. Instituţia s-a mutat la Salerno în 1253 şi s-a întors la Napoli în 1258; de aceea, anul 1258 este considerat ca an al refondării. În prezent numără 100.000 de studenţi înmatriculaţi, ocupând locul 397 în QS ranking.

 

7. Universitatea din Valladolid din Spania (1241). Există diverse teorii despre înfiinţarea acestei Universităţi, dar cea mai acceptabilă stabileşte anul înfiinţării în 1241, când au fost mutate aici cursurile universităţii din Palencia (prima universitate care s-a fondat în Spania în perioada 1208-1211). Astăzi numără 25.000 de studenţi şi nu apare printre primele 1.000 de Universităţi din lume.

 

8. Universitatea din Siena, Italia - 1240. Numită iniţial Studium Senese, această instituţie de învăţământ a fost fondată de Comuna din Siena în 1240 şi a primit binecuvântarea papală în 1252. În 1321, la această instituţie au venit mulţi studenţi de la universitatea din Bolognia, aflată în apropiere. Maestrul său cel mai faimos a fost Pietro Ispano, care mai târziu devine Papa Juan al XXI-lea. Este recunoscută pentru şcolile sale de Drept şi Medicină. În prezent numără 20.000 de studenţi şi se situează între locul 500 şi 550 în ranking global.

 

9. Universitatea din Coimbra, Portugalia - 1290. Acestă Universitate a fost înfiinţată de Regele Dinis în 1290, primind în acelaşi an binecuvântarea papală. În 1377 Universitatea a fost transferată la Lisabona şi aici a rămas până în 1537, an în care a fost returnată la Coimbra. Din iunie 2013 clădirea se află în Patrimoniul Umanităţii, iar numărul studenţilor ce studiază aici este de 20.000, ocupând locul 358 în lume.

 

Majoritatea izvoarelor consultate numesc universităţile europene ca fiind cele mai vechi din lume, deoarece sunt considerate primele instituţii ce s-au adaptat la această denumire, pe care o înţelegem astăzi ca universitate şi a adoptat acest titlu. Depinzând de anumite criterii această listă poate varia mult.

 

Sursa: epochtimes-romania.com

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

articoleplatite.ro

Lasă un comentariu

banner IARNA 300x600

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.
Detalii Ok Resping