Tehnici eficiente de invatare

Tehnici de invatare Tehnici de invatare
Scris de 

Fie ca esti pe bancile facultatii sau ai trecut deja in tabara adultilor cu responsabilitati, procesul de invatare este continuu. Studiile arata ca cele mai folosite strategii de invatare, cum ar fi recitirea sau sublinierea pasajelor nu sunt printre cele mai eficiente.

 

Intr-un raport publicat in prestigioasa revista „Time”, o echipa de cercetatori condusi de profesorul John Dunlosky de la Universitatea de Stat din Kent, au examinat 10 tactici de invatare si le-au ordonat in functie de utilitate.

 

1. Sublinierea si utilizarea unui marker pentru a scoate in evidenta portiuni de text, nu sunt tehnici de invatare eficiente. Unele cercetari indica faptul ca sublinierea ar putea impiedica procesul de invatare, deoarece atrage atentia cititorului si nu ii mai permite acestuia sa faca conexiuni.

2. Recitirea este considerata o practica de invatare ineficienta

3. Transcrierea si elaborarea de rezumate este o practica recomandata deoarece ajuta la sintetizearea informatiei. 

4. Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca functioneaza mai bine decat un maraton de invatare.

5. Asimilarea informatiei in ultima clipa ar putea ajuta la trecerea unui examen, de pilda, insa nu este o metoda potrivita pentru cei care doresc sa retina informatiile pe termen lung.

6. Evaluarea periodica este o alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta. Multi studenti folosesc bucati de hartie pe care isi noteaza ideile importante, iar asta este o forma raspandita de autoevaluare. Exista si aplicatii care simplifica acest proces de evaluare periodica, precum Quizlet sau StudyBlue.

7. Asocierea textului cu imagini

8. Folosirea intrebarilor pe masura ce studiezi

9. Incercarea de a-ti explica informatiile

10. Asocierile intre cuvinte si imagini

 

Ultimele 4 metode amintite de Dunlosky si de colegii sai au fost catalogate ca fiind nici inutile, dar nici deosebit de eficiente. 

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.