Sfaturi pentru boboci: Primul an de facultate

Scris de 

Aşadar, ai ajuns în Cluj. Te afli pentru prima dată (sau a 15-a oară, dar oficial prima dată) în faţa noii tale camere de cămin sau pentru cei mai norocoşi, în faţa noului apartament. Te abţii cu greu să începi să ţopăi din stânga în dreapta, aşa cum ai văzut în filmele americane. Nu că ţi-e teamă de cum or să se uite vecinii la tine, oricum nu te cunosc, ci te gândeşti mai degrabă cum se vor uita părinţii sau prietenii sau neamurile care te-au adus la Cluj.

Dar, până la urmă tot ţopăi puţin. În fond, eşti liber/ă acum. Iar libertatea asta e magnifică! Următorul pas, îl cunoaştem cu toţii: încerci să te instalezi, mai scapi câte ceva pe jos, geamantanul e prea greu sau prea mare şi se blochează în pragul uşii, prăjitorul de pâine nu stă bine, parcă vasele alea trebuiau să fie mai multe, şi toate dilemele prin care eşti nevoit să treci când te muţi. Apoi, în anumite cazuri, ajungi să-ţi cunoşti colegii de cameră, pe care-ţi vine să-i păruieşti din prima sau să-i iubeşti (exagerez, bineînţeles). Ulterior, după ce te linişteşti, iar adrenalina începe să dispară, ajungi să te gândeşti că, într-adevăr, ai reuşit. Eşti student. Oficial, eşti liber, pe cont propriu. Sună atât de bine, nu-i aşa? Dar, înainte să te avânţi în marea necunoscuto-distractivo-independentă, să ţii minte câteva lucruri despre primul an de facultate. Vorba aia, nu tot ce zboară se mănâncă.

 

Libertate

Da, da, eşti liber să faci ce vrei. Eşti liber să stai în oraş până la 5 dimineaţa (ca să prinzi autobuzul/troleul/tramvaiul) înapoi. Poţi să bei cât vrei, şi să ieşi în club când ai chef, şi să faci tot ce te taie căpşorul. Nimeni nu va mai sta peste umărul tău şi nimeni nu te va stresa. Însă, nimeni nu va mai avea grijă de tine. Nu o să mai simţi mirosul mâncării de pe casa scării, iar mama nu te va aştepta cu casa lună şi mâncare în frigider.  Eşti responsabil de fiecare aspect al vieţii tale, de fiecare pereche a şosetei pe care o pierzi, pentru fiecare cută de pe cămaşă. E  puţin aiurea la început, dar începi să devii responsabil şi să înţelegi mania mamei pentru curăţenie.

 

Studiile

Nu-i aşa că în orăşelul tău natal, când te întâlneai cu amicii tăi, ei spuneau, printre două înghiţituri de bere: „pfai, e super uşor la facultate!” omiţând „am şase restanţe” ? Mda, cu siguranţă fiecare dintre noi am cunoscut un personaj din acela, şi opusul său: „e greu. E  IMPOSIBIL”, care a renunţat după trei luni. Îţi cam dă de gândit, nu-i aşa? E greu sau e uşor la facultate? Adevărul e că ...e mult de muncă. În facultate nu mai e ca în liceu, că înveţi cu o zi înainte şi ai şanse mari să iei testul. Aici, trebuie să înveţi din timp, şi trebuie să te faci remarcat. Nu va trage profesorul de tine. Şi pe lângă învăţatul din sesiune, trebuie să munceşti şi la proiectele de seminar. Adiacent lor, trebuie să îţi faci cumva şi experienţă. Şi, cum nimeni nu îţi dă bănuţi, singura şansă ca tu să reuşeşti după facultate, e să te oferi voluntar la cât mai multe evenimente, să participi la conferinţe, workshop-uri şi dacă ai şanse, la internship-uri. De preferat în domeniul în care voieşti să profesezi, după terminarea studiilor.

 

Viaţă socială

Cunoşti oameni noi, veniţi din toate părţile ţării. Unii sunt mai reticenţi, alţii mai deschişi, unii pe gustul tău, alţii mai puţin. Ştiu că la început e greu să-ţi faci prieteni noi, căci ai impresia că-i trădezi pe cei de acasă...ei bine, nu-i aşa! Omul e un animal social, aşadar el are nevoie să cunoască cât mai multe persoane, pentru a se adapta într-un loc mai repede. Probabil, te gândeşti: „dar dacă trebuie să muncesc din greu, cum o să am timp de prietenii?” În general, unele facultăţi au programe flexibile, şi ai timp să te împrieteneşti cu colegii tăi, iar prin intermediul lor, poţi cunoaşte alţi oameni frumoşi. Totodată, dacă vei avea parte de voluntariat, ce crezi, că vei fi singur pe lume? Nici poveste! Vei cunoaşte oameni şi acolo, şi-n acest fel, cercul tău de cunoştiinţe se va lărgi considerabil.  Pregăteşte-te pentru o viaţă socială activă şi vibrantă.

 

Romanţă

Nu e vorba de romanţele lui Ion Minulescu, despre care ai învăţat în liceu, ci despre poveştile frumoase de dragoste, care se vor înfiripa în timpul facultăţii. Nu sunt atât de platonice cum erau în liceu, pentru că deja mentalitatea se schimbă, iar oamenii sunt mai libertini, preferând uneori să guste clipa. Cu toate astea, studiile spun că o mulţime de oameni îşi găsesc partenerul de viaţă, în timpul acestei perioade.

 

Cine ştie, poate şi tu, draga sau dragul meu cititor/oare, o să ai parte de această minunăţie. Aşadar, să fii pe fază! Ideea e că o să ai parte de multe copulări, posibil cu persoane distincte. Important e să ai grijă de sănătatea ta, şi la orice anomalie persistentă să mergi la medic. Nu ar fi păcat să îţi pui în pericol sănătatea sau poate chiar anii de facultate din cauza unei aventuri? Aşadar, cam aceste lucruri trebuie să le ai în vizor, după ce începe universitatea.

 

Adevărul e că anii studenţiei sunt minunaţi, dar plini de stres. Uneori e foarte greu, şi îţi vine să renunţi, dar aminteşte-ţi de ce eşti acolo, şi gândeşte-te la părţile pozitive. Aş recomanda să ai o alimentaţie cât de cât echilibrată, şi măcar două zile de somn sănătos. Ştiu că nu eşti student dacă nu ai nopţi nedormite, dar uneori, acel timp irosit îţi dă peste nas în ziua examenului. Dar nu-ţi face griji. Prea mari.

 

Sursa foto: hannahfksblog.blogspot.com

Bianca Gângă

Content Writer la Campuscluj.ro şi mândră de asta. Blogger ocazional şi şoricel de bibliotecă. Rockoholic, coffeeholic, chocoholic, funholic şi pasăre de noapte.

Website arylequine.wordpress.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.