Imprimă această pagină

Conferinta internationala „Sfarsitul unei lumi. Primul Razboi Mondial si geneza unei noi ordini” la UBB

Scris de  Oct 17, 2018

Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și Centrul de Studii Transilvane, organizează în perioada 18-20 octombrie 2018, conferința internațională „Sfârșitul unei lumi. Primul Război Mondial și geneza unei noi ordini”, o manifestare științifică de amploare desfășurată sub egida Zilelor Academice Clujene.

 

Deschiderea oficială a conferinței va avea loc joi, 18 octombrie 2018, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, începând cu ora 09.30. Printre reputații istorici din străinătate care vor prezenta lucrări în plen se numără Paul Michelson de la Universitatea Huntington, SUA, acesta urmând să abordeze problematica impactului Marelui Război în istoriografia românească, precum și profesorii Alfredo Canavero și Francesco Guida care vor vorbi despre rolul Italiei în realizarea Unirii.

 

Totodată, evenimentul va găzdui lansarea unor lucrări publicate recent, care au ca subiect istoria Primului Război Mondial și Marea Unire, iar începând cu ora 12.00, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universității  Babeș-Bolyai, prin Muzeul de Istorie al UBB, va organiza  vernisajul unei expoziții cu tema „Ultimele zile ale Austro-Ungariei, primele zile ale României Mari. Metamorfoze transilvănene”.

zilele academice clujene

Aproximativ 120 participanți din 12 țări (Austria, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Portugalia, România, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Statele Unite ale Americii, Ungaria) vor prezenta, în cadrul celor 20 de secţiuni tematice, peste 80 de comunicări ştiinţifice ale căror teme vor aborda contextul Primului Război Mondial cu antecedentele și consecințele sale pe multiple planuri, de la cele politico-diplomatice la cele cultural-ideologice. Prezentările propun teme și perspective metdologice diverse care relevă interesul și preocuparea istoriografiei românești și internaționale pentru evenimentele de o importanță majoră care au redefinit continentul european și au pus bazele unei noi epoci.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.