Saptamana EducaTIFF – lectii de viata in sala de cinema

Scris de  Mar 18, 2019

EducaTIFF, programul de educație cinematografică prezent de peste 11 ani în viața elevilor din Cluj-Napoca, propune 5 zile de proiecții de film, lecții de cinema și concursuri de cronici de film cu premii pentru toate școlile din oraș. În perioada 25‑29 martie, la Cinema Victoria, sunt programate proiecții zilnice de filme pentru copii și adolescenți, un instrument extraordinar de dezvoltare a gândirii, imaginației și capacității de sinteză și exprimare în rândul tinerilor.

 

Selecția de 6 filme incluse în săptămâna 25-29 martie are rolul de a încuraja cadrele didactice din toate ciclurile de învățământ să includă între activitățile cu clasa o ieșire la cinema. Pentru ciclul primar vor fi animațiile „Harvie și muzeul fermecat” (luni, 25 martie, de la ora 10:00 și joi, 28 martie, de la ora 10:00) și „Aventurile lui Smallfoot” (marți, 26 martie, de la ora 10:00 și vineri, 29 martie, de la ora 10:00). Pentru elevii de gimnaziu recomandările sunt „Mia și leul alb” (luni, 25 martie, de la ora 12:30 și miercuri, 27 martie, de la ora 10:00) și „Spărgătorul de nuci și cele patru tărâmuri” (miercuri, 27 martie, de la ora 12:30). Pentru liceeni, au fost incluse în program câștigătorul de Oscar „Green Book: o prietenie pe viață” (marți, 26 martie, de la ora 12:30) și „Mary, regina Scoției” (joi, 28 martie, de la ora 12:30).

 

Firul roșu care leagă selecția de filme EducaTIFF de la Cinema Victoria este nevoia permanentă a oamenilor de a-și transmite poveștile de la o generație la alta, de la mituri ale copilăriei până la povești care au definit istoria omenirii. Cei mai tineri spectatori vor fi provocați să discute despre stereotipurile pe care le-au întâlnit deja în copilărie, cum ar fi „Bau-Bau” și frica lui Bau-Bau de oameni („Aventurile lui Smallfoot”). Adolescenții vor trebui să decidă care este cu adevărat definiția adevărului istoric și cine decide ce devine în mod oficial istorie și ce va fi ignorat („Green Book”,„Mary, regina Scoției”).

 

Fiecare proiecție EducaTIFF este urmată de discuții despre tema filmului, modul în care a fost realizat, alegerile, reacțiile și deciziile personajelor, cât de credibilă sau surprinzătoare este povestea propusă de film – toate cu scopul de a-i stimula pe participanți să-și pună întrebări, să analizeze și să dezbată. Pentru elevi, aceste întâlniri sunt o adevărată lecție în afara sălii de clasă, ce le permite să își exerseze libertatea de expresie, simțul critic, ascultarea activă și îi ajută să-și învingă reținerea de a vorbi în public.

 

După vizionarea oricărui film dintre cele selectate, elevii se pot înscrie la Competiția Tineri Critici de Film, unde cele mai bune 3 cronici vor fi premiate cu pachete de cărți, ce vor fi oferite în viitoarea ediție TIFF (31 mai – 9 iunie a.c.). Încadrarea filmelor într-o categorie de vârstă este orientativă; profesorii pot alege din întregul program acele proiecții care li se par cele mai potrivite pentru elevii lor, fiind consiliați de echipa EducaTIFF. Accesul la spectacole se face prin rezervarea locurilor la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Un bilet costă 10 lei, iar cadrele didactice sau adulții care însoțesc grupuri de minim 5 tineri spectatori au acces gratuit.

 

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe www.tiff.ro, noutățile EducaTIFF fiind permanent transmise pe fb.com/educatiff.

 

Poate le-ai ratat:

---> Castiga o invitatie la festivalul de scurt metraj Cluj Shorts 2019

---> Irina Margareta Nistor primeste la Cluj-Napoca Premiul The Woman pentru Intreaga Cariera

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.