„Best of” la TIFF 2014 - Povesti multi-premiate in Supernova si What’s Up, Doc?

Scris de  Mai 07, 2014

Exclusiv pentru iubitorii de film și artă: TIFF își va încânta spectatorii cu un „best of” al filmelor de ficțiune și documentarelor care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an. Acest lucru se va întâmpla în două dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului: Supernova și What’s Up, Doc?. Circa 50 de titluri multi-premiate intră în selecția semnată de directorul artistic Mihai Chirilov, titluri proiectate la Cannes, Berlin, Veneția, Toronto sau San Sebastian și așteptate de cinefilii din lumea întreagă.

34 de filme numără colecția de neratat din Supernova, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie). În afara câștigătorului Ursului de Aur, Black Coal, Thin Ice, deja anunțat, de la Berlin vin Stations of the Cross, al lui Dietrich Brüggemann, o excelentă comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor și a Internetului, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu; The Beloved Sisters, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller; The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared, neaşteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt; The Kidnapping of Michel Houellebecq, un film neconvențional despre scurta dispariție a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul; sau Love is Strange, de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de același sex.

Beloved Sisters still

The Kidnapping of MH still

 

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecția lui Yves Saint Laurent, un film despre viața și cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj. 

Yves Saint Laurent still

 

Din colecția Supernova mai fac parte Ida, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un memorabil film alb-negru, puternic stilizat, despre o călugăriță novice care pleacă să-și descopere familia înainte de a trece definitiv la viața monahală, A Thousand Times Good Night (Marele premiu al juriului la Montreal), o dramă complexă și delicată despre o fotografă de război (Juliette Binoche) pusă să aleagă între familie și pasiune, The Golden Dream, un film despre visul american al unor adolescenți mexicani, distins cu Premiul A Certain Talent la Cannes 2013 și Marele Premiu la Salonic și Zurich. Premiată la Karlovy Vary, Papusza este impresionanta poveste, inspirată din realitate, a singurei poete de etnie rromă care a publicat cărți de poezie.

 

Filme unul și unul se regăsesc și pe lista What’s Up, Doc?, secțiune prezentată de HBO și selecționată de scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu. 15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri, îi vor purta pe cinefili prin viețile unor personaje de neuitat. Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului 20.000 Days on Earth, prezentat anul acesta la Berlin și la Sundance, unde a câștigat premiile pentru regie și montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în The Trials of Muhammad Ali, un documentar cu imagini de arhivă și interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

20000 Days on Earth still

 

În Fuoristrada, un mecanic decide să devină femeie şi, ca transgen, se căsătorește cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă și s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul Julia, adus de la Veneția.Trei adolescenți caută o ieșire din lumea lor degenerată, în Sickfuckpeople (Cel mai bun documentar la Sarajevo și Raindance 2013), și tot trei sunt tinerii aflați în căutarea acelui loc în care un bărbat autist poate cunoaște dragostea fizică, în The Special Need (Trofeul Leipzig DOK 2013).

Sickfuckpeople still

 

CItește și:

Prezenta este obligatorie la TIFF 2014 - se intorc „suspectii de serviciu”

Krzysztof Zanussi – Premiul pentru intreaga cariera la TIFF

 

Ultima modificare Miercuri, 07 Mai 2014 16:06
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.