Remix-uri Maria Tanase, instrumente bizare si Cinepiano cu Charlie Chaplin la TIFF

Scris de  Mai 17, 2014

Instrumente bizare, experiențe cinematografice ca la începutul secolului XX... ce zici de un spectacol marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea? Toate acestea vin la pachet cu remix-uri ale melodiilor Mariei Tănase. Unde altundeva decât la TIFF (30 mai – 8 iunie)?

Pe lângă spectacolul multimedia Maria T., semnat de Bălănescu Quartet, cântecele Mariei Tănase vor răsuna la TIFF în „Hai Iu Iu NU Hi You You”, un show marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea, subintitulat „concert remix-uri Maria Tănase”. 13 melodii din repertoriul faimoasei cântărețe vor fi electro-orchestrate live de muzicianul și compozitorul Vlaicu Golcea şi cântate cu imaginaţie și talent de către actori. Actrița Maia Morgenstern va interpreta în cheie personală una dintre melodii. Tributul original adus Mariei Tănase s-a născut în toamna anului trecut, la Gala Tânărului Actor - HOP de la Costineşti, şi este rezultatul atelierului de creaţie „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de Golcea. „Hai Iu Iu NU Hi You You” poate fi văzut la Cluj pe 5 iunie, de la ora 22.00, la Casa de Cultură a Studenților.

 

Din Polonia vine un alt spectacol original la TIFF: Male Instrumenty / Small Instruments. Sâmbătă, 31 mai, de la ora 22.00, la Casa TIFF, spectatorii vor avea parte de un show muzical mai puțin obișnuit, cu instrumente neconvenționale, improvizate din jucării vechi, deșeuri recondiționate, diverse obiecte sau invenții bizare. Muzica lor e unică și surprinzătoare, cei cinci membri ai grupului fiind mereu în căutare de noi obiecte și sunete. Motiv pentru care, în după-amiaza zilei de 31 mai, vor susține un atelier de improvizat instrumente muzicale la Bonțida, ca parte a programului Weekend la Castel. Ei se vor întâlni cu rapsozi populari, cântăreți la frunză, săteni din Bonțida și din împrejurimi, care le vor prezenta instrumente tradiționale din zonă. Cei cinci muzicieni din Polonia vor să învețe să le creeze și să le folosească în concertele lor.

Ma322_e_Instrumenty.jpg

 

 

Trupa înființată în 2006 a avut concerte în orașe mari din Europa, cu proiecte cuprinzând muzică live de Nino Rota sau Ennio Morricone. În 2010, Male Instrumenty a înregistrat muzica lui Chopin folosindu-și întreaga colecție de peste 70 de piane de jucărie. Pawel Romanczuk, fondatorul trupei, a semnat chiar prima carte scrisă vreodată despre istoria pianului de jucărie.

 

Pe 1 iunie, de la ora 11.00, Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton vor prinde viață la cinematograful „Florin Piersic”, într-o experiență unică: un spectacol Cinepiano, al artistului Tony Berchmans. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Comedia Big Business (1929), cu Stan și Bran, emoționantul și amuzantul A Dog’s Life (1918), cu Charlie Chaplin, și clasicul Cops (1922), cu Buster Keaton, vor avea parte de suspine, râsete, bufnituri și melodii create live, la pian.

CINEPIANO.jpg

 

Muzica lui Tony Berchmans combină partituri clasice și melodii folk cu compozițiile sale proprii, inspirate din ragtime și jazz. Din 2009, muzicianul acompaniază live filme mute în diverse muzee și săli din lume. Este producător muzical, autorul unei cărți despre muzica de film și curatorul primei ediții a International Film Music Conference (2007), în Rio de Janeiro. Spectacolul dedicat familiilor e adus în cadrul EducaTIFF, în deschiderea celei de-a doua zile a programului Weekend la Castel.

 

Va susține un concert la Casa TIFF, într-una din serile de festival, și Teodora Enache, cântăreața de jazz supranumită „Ella Fitzgerald a României”, una dintre cele mai bune voci din jazz-ul autohton, cu zeci de concerte în Europa și SUA și colaborări cu nume ca Johnny Răducanu, Les Paul, Stanley Jordan, Ricardo Scale sau Billy Cobham.

 

Îi vor delecta pe fani și cei de la Coma, una dintre cele mai apreciate trupe de pe scena alternative românească, cu un show acustic de neratat. Va cânta pentru spectatorii TIFF și Theory of Mind, o trupă clujeană formată din vocalistul, compozitorul și producătorul Vladimir Bosînceanu, fratele său, Andrei Bosînceanu (bass), Alex Cos (chitară) și Tudor Bilt (tobe). Theory of Mind abordează genuri diferite, inclusiv post-rock, dream pop, psihedelic și experimental.

 

Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.biletmaster.ro, începând de luni, 12 mai.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.