Interviu Mira Rehab : Tinerii clujeni ce au revolutionat lumea medicala

Scris de  Feb 10, 2014

Din seria clujeni cu care ne mandrim, avem deosebita onoare sa luam un interviu clujenilor de la Mira Rehab : Alina Calin, Andrei Cantea, Liviu-Andrei Dascalu şi Cosmin Mihaiu sunt absolventi ai universitatii Babes-Bolyai din Cluj iar proiectul lor Mira Rehab, este o platforma software medicală revolutionara ce ajută la recuperarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

 

1. Spuneti-ne va rog in cateva cuvinte, ce face mai exact software-ul de este laudat si premiat peste tot in lume?

 

Cosmin Mihaiu : MIRA este un produs software medical proiectat să ofere o metodă mai ușoară și distractivă pacienților care necesită kinetoterapie. Programul transformă exercițiile tradiționale în jocuri video și determină pacienții să exerseze corect, în timp ce sunt monitorizați cât de bine exersează. Rezultatul este o recuperare mai rapidă și mai interactivă pentru pacienți. Pentru medici, MIRA oferă o interfață prin care jocuri și exerciții pot fi create, customizate sau prescrise pacienților.

Pentru a interacționa cu pacienții, MIRA foloseste Microsoft Kinect, o camera ce poate urmării mișcările utilizatorilor de la distanță, fără ca aceștia să aibe nevoie de senzori adiționali atașați corpului. Momentan, produsul MIRA este testat în mai multe instituții din Anglia și România și va fi lansat oficial la începutul verii 2014.      

software mira rehab

2. Care a fost ,,motorul” care a declanșat această idee? Ce v-a determinat să aduceți o schimbare în domeniul medical în acest sens?

 

Andrei Cantea : Ideea MIRA a pornit datorită dorinței noastre de a participa la competiția Imagine Cup, susținută de Microsoft. În Iulie 2011, am avut plăcerea să reprezentăm România la etapa mondială Imagine Cup din New York, unde ne-am calificat în ultima rundă: primele 6 țări din lume. Datorită feedback-ului pozitiv primit, am decis să continuăm dezvoltarea proiectul nostru. Un an mai târziu, ne-am înscris în acceleratorul Healthbox din Londra la care am fost invitați să participăm din Octombrie 2012. 

 

3. A fost o mare reușită câștigarea premiului pentru Inovatie in cadrul Healthbox Innovation Day din Londra. V-ați așteptat la el? În ce măsură v-a ajutat acest premiu?

 

Cosmin Mihaiu : Nu ne-am așteptat să câștigăm, însă am făcut tot posibilul să ne pregătim și să ne prezentăm ideea cât mai bine publicului participant la eveniment. Intenția noastră a fost să atragem cât mai multe persoane de business-medical și investitori pentru a ne crește compania cu suportul lor. Câștigarea premiului a fost o adevărată surpriză și ne-a prins foarte bine prin ridicarea imaginii și reputației companiei în Londra, cât și ajutorul financiar din premiu care ne-a ajutat să mai avansăm compania noastră.

mira rehab romania

4. Un proiect de o asemenea anvergură trebuie să se fi desfășurat cu multă muncă, poate chiar și micuri eșecuri. Care a fost punctul de cotitură în realizarea acestui proiect?

 

Alina Călin : MIRA este un produs complex care se adresează unei probleme complexe din domeniul medical. A trebuit să facem multă cercetare pentru a înțelege cum lucrează doctorii cu pacienții și cum trebuie adaptat proiectul nostru la cerințele pieței. Dezvoltarea produsului a început in anul 2011 și a suferit multe modificări pentru a se adresa cât mai multor probleme medicale care necesită kinetoterapie. Probabil punctul de cotitură a fost acceptarea proiectului nostru în acceleratorul pentru startup-uri medicale, Healthbox. Healthbox ne-a ajutat să înțelegem mai bine industria medicală. Am crescut foarte mult și foarte repede în cele 3 luni de participare în program, transformând proiectul nostru într-un business adevărat. 

 

5. Mulți dintre studenți nu reușesc să găsească o rețetă a succesului în ceea ce privește munca în echipă. Cum ați reușit voi? Cum și în cât timp ați ajuns să formați echipa de azi?

 

Andrei Cantea : Am fost colegi de facultate și am format o echipa pentru a participa la Imagine Cup. Lucrăm împreună ca și echipă din 2009, aproape 5 ani, și am trecut prin multe, atât câștiguri, cât și eșecuri. În afară de aceeași facultate studiată, fiecare din noi are o experiență diferită și am reușit să ne completăm reciproc când a fost cazul. Am decis să ne focusăm fiecare pe un anumit domeniu pentru a ne crește compania cât mai repede.   

 

6. Prin proiectul MIRA ați reușit să transformați în realitate un vis. Ce-i sfătuiți pe cititorii noștri în acest sens? E adevărată zicala 1% inspirație și 99% transpirație sau este mai degrabă invers?

 

Andrei Dascălu : Am început să punem bazele ideii MIRA acum 3 ani de zile și de atunci a suferit multe modificări în funcție de cele aflate de la specialiștii cu care am colaborat. Inspirația noastră a venit când am văzut care este procesul de kinetoterapie și cum ar putea tehnologia să ajute în acest proces. De acolo, am început dezvoltarea și am căutat oameni specializați care să ne îndrume spre a dezvolta un produs medical cât mai bun.

Este nevoie și de răbdare, deoarece rezultatele nu vin peste noapte, iar industria medicală este una complexă și necesită aprobări pentru orice produs. Am crescut foarte mult în ultimii 3 ani, dar mai avem un drum lung până să transformăm complet visul nostru în realitate.

 mira rehab healthbox london

7. Cum a sprijinit Romania aceasta initiativa a voastra de a schimba medicina? Ati primit premii de la Guvern sau Universitate ?

 

Alina Călin : Universitatea Babeș-Bolyai și Facultatea de Matematică-Informatică ne-au ajutat prin susținerea lor de a ne continua proiectul. Pentru câteva luni de zile, "biroul" nostru de dezvoltare era într-un laborator al Facultății de Matematică-Informatică. Am apreciat foarte mult sprijinul profesorilor noștrii care ne-au îndemnat să ne continuăm proiectul și să-l dezvoltăm într-un business. De asemenea, am aplicat si la un grant oferit de statul Român și așteptăm rezultatele acestuia.    

 

8. V-ati gandit sa plecati din tara sa dezvoltati proiectul sau veti ramane aici, indiferent de consecinte?

 

Andrei Dascălu : În Octombrie 2012 ni s-a oferit șansa de a participa în acceleratorul Healthbox din Londra. Am plecat pentru a beneficia de tot sprijinul acordat, ațât financiar, cât și mentorat. Ne-am formalizat activitatea într-o companie cu sediul business în Londra, iar dezvoltarea tehnică în Cluj.

Prețul resurselor pentru dezvoltarea tehnică sunt mult mai mici în România, dar lumea business e mai mare in Londra. De aceea am decis sa profităm de avantajele diferite a celor doua țări. 

  

9. Un gand de final pentru cititorii nostri?

 

Un startup e o experiență plină de urcușuri și coborâșuri. Este nevoie de ambiție, însă e minunat să lucrezi la propria idee alături de prieteni și să transformi ceea ce îți imaginezi în realitate. Încurajăm pe oricine care își propune să pornească pe propriul drum.   

 

Sursa foto : cs.ubbcluj.ro, mariabeatrice.ro, facebook.com, adevarul.ro

 

Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 13:19
Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.