8 personaje in care NU trebuie sa te transformi la un interviu

Scris de  Dec 03, 2013

Interviul este unul dintre cele mai importante etape în obținerea unui loc de muncă, mai ales dacă job-ul vizat de tine reprezintă un pas spre cariera în plină ascensiune și dezvoltare. De aceea, trebuie să acorzi mare atenție comportamentului tău în timpul interviului, să calculezi fiecare propoziție sau frază pe care o lași să-și ia zborul. Totuși, cheia unui interviu de succes este aceea de a reuși să combini în proporții ideale naturalețea, încrederea și inteligența.

Obligatoriu trebuie să eviți să te transformi într-un anumit personaj, ca și cele prezentate în continuare:

 

D-nul Agitat

Acestă creatură se caracterizează prin aceea că mâinile îi transpiră, își agită nervos genunchii, nu poate menține contactul vizual. Volumul îi este neregulat – când prea tare, când prea încet. Toate acestea îl agită atât de tare încât propozițiile îi sunt incoerente. Dacă simți că te transformi în așa ceva, respiră adânc de câteva ori (dar într-un mod silențios) și încearcă să te relaxezi.

 

Vorbărețul

Scopul unui interviu este ca angajatorul să își cunoască viitorul angajat, să aibă ocazia să vorbească cu el, să-i vadă personalitatea. Totuși, nu vorbi prea mult. Angajatorii, de obicei, caută o persoană care are abilitatea de a fi selectivă și nu-i apreciază foarte mult pe cei care vorbesc câte-n lună și-n stele. Dacă vorbești prea mult denotă faptul că nu știi ce caută ei. Niciun angajator nu vrea pe cineva care vorbește mai mult decât muncește.

 

Arogantul

Ține minte că este o linie fină între încredere și aroganță. Dând impresia că te crezi prea bun pentru a face cafeaua sau pentru a xeroxa documente nu îl va face pe angajator să te vrea în echipa lui. Arogantul se caracterizează prin narcisism, prea multă laudă de sine, se crede foarte important, iar cel mai rău e faptul că va adopta o atitudine de familiaritate excesivă cu intervievatorul.

 

Intervievatul intervievator

A pune întrebări este foarte important, dar ai grijă să nu exagerezi, să nu te transformi tu în cel care intervievează. De asemenea, nu răspunde la întrebări cu alte întrebări. A transforma interviul într-o dezbatere nu te va face mai deștept.

 

Intelectualul serios

Acest personaj este opusul arogantului. Este prea serios și nu zâmbește niciodată, toate răspunsurile lui par dinainte formulate și foarte precis calculate. Dar această seriozitate excesivă îi va dăuna, pentru că va părea lipsit de spontaneitate și spirit de echipă.

 

D-nul „Încerc din greu”, prea greu

Nimic nu este imposibil pentru acest gen de personaj. Acesta va pretinde că are mai multă experiență decât oricine, și este foarte sigur că el este singura persoană potrivită pentru acest job. Acesta nu va știi când să nu mai zâmbească, iar pozitivismul lui neîncetat va începe la un moment dat să miroasă a naivitate, sau chiar falsitate. Este bine să fii pasionat de ceva anume, dar nu exagera!

 

Enervantul

Entuziasmul este una, disperarea este cu totul altceva. Acest personaj ciudat îl va întreba pe intervievator dacă crede că e destul de bun pentru acest job și va face enorma greșeală de a-l întreba dacă îl va angaja, la finalul interviului. Va trebui să-ți controlezi emoțiile! Așteaptă un răspuns din partea angajatorului în funcție de abilitățile tale, nu în funcție de mofturile tale.

 

Glumețul

Acesta va veni la interviu pregătit cu o glumă, două, trei... pentru a scăpa de anxietate. Este ok să încerci să spargi gheața, dar glumele nu sunt întotdeauna cea mai inspirată idee, mai ales dacă acestea sunt indecente sau pun angajatorul într-o lumină proastă. Cei mai mulți angajatori caută o persoană plăcută, dar chinuindu-te să spui o glumă nu-ți va evidenția partea amuzantă, în schimb vei risca să o dai în bară.

 

Încearcă să eviți metamorfozarea într-una dintre personajele de mai sus, pentru că nu vrei să ți se pună o etichetă de la început și să-ți ratezi șansa doar pentru că ai încercat să fii ceea ce nu ești. Încearcă să-ți anesteziezi emoțiile și să fii tu însuți.

 

Sursa foto: tattooedtealady.com

Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2013 09:14
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

1 comentariu

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook