Ceaiul verde si capsulele cu extracte din ceai

Scris de 

Dintre toate ceaiurile asiatice produse din planta Camellia sinensis — din care mai sunt produse şi ceaiul negru, ceaul alb şi ceaiul oolong - sortimentul de ceai verde este considerat a fi cel mai benefic sănătăţi omului.

 

Ceaiul verde nu este fermentat, fapt pentru care el posedă cea mai mare cantitate de polifenoli şi catechine dintre toate varietăţile sus-menţionate şi, totodată, cantitatea cea mai neînsemnată de cofeină.

Populaţiile asiatice din vechime foloseau ceaiul verde pentru controlarea sângerării şi vindecarea rănilor, ca ajutor al digestiei, pentru a îmbunătăţii activitatea inimii şi cea mentală şi pentru regularizarea temperaturii corpului.

 

În ultima vreme, comunitatile medicale au devenit tot mai conştiente de efectele extrem de benefice pe care ceaiul verde îl are asupra consumatorilor săi. Ultimele studii au scos la iveală şi alte efecte benefice posibile. Polifenolii acestuia, cu proprietăţile lor antioxidante, reduc tensiunea arterială. O cantitate de 120 de ml de ceai pe zi, timp de un an, fiind îndeajuns în acest sens şi reducând astfel semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune.

ceai verde

Poate avea efect anticancerigen: combate creşterea tumorilor canceroase şi protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete. S-au observat unele efecte în prevenirea sau combaterea cancerului pancreatic (în special la femei), la sân, al vezicii, cancerului ovarian, pulmonar, la colon şi rectal, la esofag, la prostată, stomac şi piele — deşi nu există incă un consens general cu privire la existenţa unor reale beneficii in acest sens, în lumea medicală, şi nici la cantităţile necesare de a fi consumate în eventulalitatea producerii unor astfel de efecte.

 

El are actiune diuretică, scade nivelul colesterolului din sânge, este benefic digestiei, stimulează procesele metabolice la nivelul celulilor sistemului nervos central (cercetări recente îl recomandă pentru prevenirea bolii Alzheimer). De asemenea, are un efect benefic la nivelul pielii iar, datorită conţinutului său de fluor, este eficient in păstrarea sănătăţii orale (prevenind cariile).

 

Alte beneficii ale acestuia sunt cele de tonic, energizant, antidepresiv, îmbunătăţind funcţiile cognitive şi capacităţile de memorare si in TOP se afla calitatea acestuia de a accelera metabolismul si de a ajuta in curele de slabire.

 

Capsulele de ceai verde

Ceaiul verde a devenit atât de apreciat din punct de vedere medical încât, pe piaţă, au apărut de curând aşa numitele capsule de ceai verde. Ele sunt supplimente de dietă, iar cele mai bune dintre ele sunt compuse din frunze de plantă uscate, mărunţite şi puse în forma de tabletă.

 

Altele sunt procesate industrial în vederea extragerii ingredientelor esenţiale ale ceaiului verde: antioxidanţii (catechinele), ingrediente ce pot fi folosite apoi pentru alte produse (băuturi, mâncăruri, creme de piele). Se găsesc de obicei la magazinele de Health Food şi sunt indicate de regulă acelora care vor să slăbească şi care, dintr-un motiv sau altul, nu agreează consumul de ceai verde sub formă de licoare.

 

Se consideră că, servite sub formă de capsulă, ingredientele extrase din ceaiul verde pot fi la fel de eficient asimilate ca în urma consumului unei căni de ceai. Mai mult, pentru cei ce nu ţin la cofeina compusă in ceaiul verde, există capsule decofeinizate. Însă ceaiul verde oferă alte avantaje pe care capsulele încă nu le pot oferi iar, consumată ca băutură, el are un efect calmant inimitabil asupra sistemului nervos.

capsule ceai verde

Pe deasupra, având în vedere că multe capsule conţin cantităţi diferite de extraşi ai ceaiului verde, există un risc ridicat de a fi consumate in exces, pe când sub formă de băutură, e dificil de a depăşi doza zilnic recomandată. Având in vedere că ştiinţa producţiei de astfel de capsule e nouă, ele rămân inferioare până la urmă ceaiului verde sub formă de licoare.

 

Pentru cei ce preferă capsulele doar pentru a evita gustul de ceai verde, este de notat că, în timp, după un consum regulat, ei se vor obişnui acesta, găsindu-l în cele din urmă agreeabil .

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.