Curatenie generala in cadrul universitatilor: vor disparea peste 120 de specializari

Scris de 

Anul acesta se face curățenie generală în cadrul universităților de stat și private, astfel că vor dispărea peste 122 de specializări. Zeci de universităţi au cel puţin o specializare sau un program de studii care intră în lichidare din anul universitar 2014-2015. Pentru acestea nu se mai poate organiza examen de admitere, potrivit oficialilor Ministerului Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014 - 2015. Potrivit documentului, sunt 33 de universităţi, atât de stat, cât şi private, care au specializări sau programe în lichidare. Astfel, cele 33 de universităţi nu mai pot organiza admitere din acest an pentru cele peste 120 de programe sau specializări care intră în lichidare, dar studenţii deja înscrişi în aceste programe îşi vor putea finaliza studiile. Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a anunţat încă de anul trecut o „curăţenie” a sistemului universitar. Potrivit oficialului, e nevoie de o reducere masivă a specializărilor de licenţă şi o actualizare a acestora.

 

„S-a dovedit că sunt nerentabile sau neatractive pentru studenţi, pentru companii şi am luat această decizie după ce am discutat luni de zile cu universităţile pentru a ajunge la o formulă în acest an. Există proceduri legale pentru universităţile care au probleme la programele de studii, au termen pentru rezolvarea acestor probleme în luna decembrie sau în martie. Este vorba de necesitatea «curăţirii» acestui sistem rămânând doar acele specializări care se dovedesc a fi viabile. Sunt universităţi care au intrat în monitorizare. Anul acesta, 10 universităţi autorizate provizoriu şi alte patru acreditate nu au mai putut să organizeze examen de admitere pentru anul 2012-2013 şi dacă acest lucru va fi demonstrat de evaluările externe, pentru alte programe de studiu vom continua. Cred că mai sunt multe alte programe care sunt la limită, au termen de rezolvare a problemelor în decembrie sau în martie”, spune Costoiu într-un interviu pentru adevărul.ro, în toamna anului trecut.

 

Iată care specializări vor dispărea din toamnă din universitățile din Cluj-Napoca:

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină veterinară:

Facultatea de Agricultură – Agricultură (Viterbo – Italia)

Facultatea de Horticultură – Horticultură (Viterbo – Italia)

Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii – Zootehnie (Viterbo – Italia)

===> toate fiind organizate sub formă de învăţământ la distanţă (ID),

Facultatea de Medicină Veterinară – specilizarea Controlul şi securitatea produselor alimentare

 

Universitatea “Babeş-Bolyai”:

Facultatea de Fizică – Fizica mediului şi Inginerie medicală

Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică – Chimia şi ingineria substanţelor organice, petrochimie şi carbochimie (în limba germană); Ştiinţa şi ingineria materialelor oxidice şi nanomateriale (în limba engleză)

Facultatea de Istorie şi Filosofie – Filosofie (în limba germană) şi Istorie (în limba germană)

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – Pedagogie (în limba maghiară)

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor – Economia comerţului, turismului şi serviciilor (în limba maghiară); Economia comerţului, turismului şi serviciilor ID (în limba maghiară); Economia firmei (la Sfântu Gheorghe); Economie şi afaceri internaţionale (în limba germană); Economie şi afaceri internaţionale ID (în limba germană); Finanţe şi bănci ID (în limba maghiară) şi Marketing ID (în limba maghiară)

 

Sursa: romanialibera.ro; onlinereport.ro

Sursa foto: talentegg360.com

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook