Sportul: ignorat in programul universitar

Scris de 

Sportul nu pare să reprezinte o prioritate pentru studenții români. Dimpotrivă, el este aproape ignorat în centrele universitare din România, unde ele se află printre materii studențești doar la un nivel protocolar. Puțini sunt studenții care mai practică cu adevărat un anumit sport în cadrul programului universitar.

 

Peste 70% dintre studenţii români care au participat la sondajul realizat online de Student Sport în perioada 16 Ianuarie – 12 Februarie 2013 au spus că participă la activităţi sportive cel puţin de 2-3 ori pe lună, însă în afara universităţii.  

 

Dintre cei care au mers totuşi la astfel de cursuri, peste 56% au participat la mai puţin de 5 ore de curs, iar 20% la cel mult 3 ore de curs.  

 

Peste 63% însă nu au participat în acest an universitar la niciun curs de educaţie fizică şi sport organizat în universitate, iar aproape 75% au declarat că nu au fost nici la vreo oră practică sport la facultate. Principala motivaţie oferită de studenţi: ”lipsa informării” (aproape 60%), mai arată studiul.  

 

Studenţii consideră că activităţile sportive în universităţi ar trebui organizate şi promovate mai ales de către universităţi, organizaţiile studenţeşti şi de organizaţii specializate în sport.  

 

Ce sporturi ar practica tinerii?

Printre sporturile pe care le preferă studenţii, menţionate în studiu, se numără tenisul de câmp, baschet, volei sau tenis de masă. Ce i-ar determina să facă mai mult sport? ”Acordarea de burse pentru performanţele sportive”, aceasta a fost principala soluţie indicată de studenţi.

 

Însă, în ceea ce priveşte dotarea materială şi profesională a universităţilor, pentru activităţi sportive, studenţii acuză mai ales lipsa unor terenuri de sport în aer liber, dar şi dotarea sălilor de sport şi calitatea pregătirii cadrelor didactice. Pe o scară de la 1 la 10, universităţile au primit de la studenţi, în medie, nota 7 la aceste capitole.  

 

Studenţii penalizează lipsa infrastructurii pentru orele de sport  

Tinerii spun că sportul nu este o materie atrăgătoare pentru că orarul cursurilor de educaţie fizică şi sport este ”nesatisfăcător”, dar acuză şi dezinteresul cadrelor didactice şi lipsa de opţiuni în ceea ce priveşte activităţile sportive ce pot fi desfăşurate în cadrul orelor.  

 

Ei nu se declară mulţumiţi nici de acţiunile sportive organizate în universităţi, din cauza lipsei de implicare a universităţilor în astfel de acţiuni şi slaba comunicare a oportunităţilor, atunci când acestea există.  

 

Comparând percepţia studenţilor în funcţie de centrul universitar din care fac parte, cei mai mulţumiţi de baza materială şi profesională a universităţilor din care fac parte par a fi cei din Alba, Suceava si Timis. Iar cei mai încântaţi de orele de sport sau acţiunile sportive din facultate sunt cei din Gorj.  

 

Studentele sunt însă mult mai puţin mulţumite decât băieţii de facilităţile pe care le oferă universităţile, invocând mai ales lipsa facilităţilor de păstrare a unei igiene corespunzătoare, mai arată analiza celor de la Student Sport. 

 

 Recomandări către autorităţi  

Autorii studiului concluzionează că tinerii sunt interesaţi să facă mişcare, având în vedere câţi au declarat că fac sport în afara facultăţii, însă ”universităţile au o mare problemă în a stimula studenţii să facă sport în cadrul universităţii”.  

 

”Factorii de decizie sunt sfătuiţi să privească cu mare atenţie elementele care determină lipsa de implicare a studenţilor în cadrul orelor de curs, percepţia negativă pe care o au studenţii cu privire la baza materială şi, mai ales, profesională din universităţi fiind una cel puţin îngrijorătoare, dar pe deplin îndreptăţită”, susţin reprezentanţii Student Sport.  

 

Studiul ”Starea Sportului Universitar” a fost realizat pe un eşantion de aproape 2.000 de studenţi, majoritatea femei, în special din marile centre universitare Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timiş, din toţi anii de studiu, în perioada 16 Ianuarie – 12 Februarie 2013, având o marjă de eroare de +/- 2.16%.

 

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto:rvc.ac.uk

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.