De ce nu vor studentii romani care studiaza in strainatate sa se intoarca in Romania?

Scris de 

Facem o facultate, un master în străinătate, dar câți dintre noi mai vor să vină în România? Un studiu arată că 29% dintre studenții români care învață în străinătate ar vrea să se întoarcă acasă după încheierea studiilor, arată o nouă cercetare realizată de Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS). Deși numărul tinerilor care vor să se întoarcă în țară este în creștere față de anii precedenți, proporția celor care nu își doresc să revină acasă este în creștere, față de anii anteriori, ajungând la 39%. Studenții sunt nemulțumiți de corupția din societatea românească, dar și de salariile mici.

Opțiunea revenirii în România a crescut în perioada 2010 – 2014 cu 5 procente (de la 24% la 28% și apoi la 29%), în timp ce opțiunea de a rămâne în străinătate a avut un traseu sinuos: după o scădere de 5 procente în 2012 (de la 35% la 30%), aceasta a crescut semnificativ în 2014 cu 9 procente (de la 30% la 39%).

 

În ceea ce privește procentajul celor nehotărâți, acesta a rămas de fiecare dată semnificativ, dar a avut o scădere constantă de-a lungul celor 4 ani: de la 38% în 2010 la 34% în 2012, ajungând la 32% în 2014.

 

Motivele invocate de cei 39% dintre studenții care învață peste hotare pentru a nu reveni în țară se referă la corupția la nivel înalt (pentru 73%), clasa politică nereprezentativă (pentru 66%), mica corupție (pentru 54%) și nivelul scăzut de salarizare (pentru 54%), arată cercetarea LSRS.

 

În ceea ce îi privește pe studenții care vor să se întoarcă în România, cele mai frecvente nevoi sunt în continuare legate de accesul la piața muncii. Printre acestea se numără: recunoașterea completă a diplomelor (bifată de 67% din respondenți); programe speciale de internship, fellowship & traineeship (pentru 62% din totalul celor chestionați); proceduri de recrutare online (pentru 40%); târguri de cariere (pentru 33%).

 

Sursa: romanialibera.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Espressor Manual Barista Max Breville

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.