În ceea ce priveşte creşterea alocaţiei către bursele sociale, studenţii au atras atenţia asupra valorii mici a burselor sociale din universităţi – care sunt în medie de 230 de lei pe lună, în ciuda prevederilor legale care specifică faptul că aceste burse ar trebui să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă calculate de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior la 575 de lei. Referitor la acest subiect, Ministerul şi-a asumat depunerea de eforturi pentru găsirea unui mecanism de creştere a acestor burse, eforturi care ar trebui să se concretizeze până la finalul lunii octombrie.
Un studiu al ANOSR a arătat faptul că centrele de consiliere şi orientare în carieră din universităţile româneşti sunt departe de a fi funcţionale şi utilizate de studenţi din cauza numărului mic de angajaţi – în medie un angajat la peste 8000 de studenţi. Studenţii au propus în urmă cu câteva luni, după consultări la care au participat şi centrele din ţară, o metodologie care să reglementeze modul de funcţionare a acestor centre astfel încât să poată ajuta studenţii să se apropie mai mult de nevoile şi aşteptările pieţei muncii.
Un aspect care a rămas fără vreun consens între studenţi şi Minister a fost legat de introducerea unui mecanism care să controleze modul în care studiile postliceale sunt recunoscute de universităţi pentru elevii postlicealelor care ulterior iau examenul de bacalaureat. ANOSR a propus demararea de proceduri pentru realizarea unui mecanism prin care să se reglementeze modul de corelare a creditelor ECVET (obţinuite la postliceale) cu cele ECTS (obţinute la studiile universitare), pentru a evita situaţiile în care universităţile vor face abuzuri în ceea ce priveşte recunoaşterea, dat fiind faptul că decizia recunoaşterii studiilor stă în mâinile senatelor universitare. Ministerul nu a răspuns pozitiv acestei cereri, considerând că instrumentele legale actuale sunt suficiente pentru a identifica şi controla aceste abuzuri, în ciuda faptului că studenţii şi-au arătat îngrijorarea faţă de responsabilitatea cu care unele universităţi vor trata acest proces de recunoaştere.
De asemenea, Ministrul a promis că bugetul alocat educaţiei va fi mai mare în anul 2015, în acord cu discuţiile anterioare purtate între studenţi şi Minister în urma protestului studenţilor din toamna trecută, asumându-şi totodată că metodologia de finanţare a universităţilor, propusă de CNFIS încă din prima parte a anului, va fi adoptată până la finele lunii octombrie.
Ministrul şi-a reafirmat susţinerea şi demararea de eforturi pentru revenirea participării studenţilor la alegerea rectorului în procent de 25% şi a informat studenţii despre intenţia de a introduce o linie de finanţare pentru a sprijini activităţile organizaţiilor studenţeşti.
Sursa: edu-news.ro
Sursa foto: realitatea.net