Imprimă această pagină

ANOSR declara: Studentii se tem ca nu mai exista niciun viitor pentru educatia din Romania

Scris de 

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) condamna public decizia Guvernului Romaniei de a folosi mecanismele legale de care dispune in interese personale si critica din nou lipsa de consultare a Ministerului Educatiei cu reprezentantii studentilor in ceea ce priveste emiterea unei noi Ordonante de Urgenta care modifica Legea Educatiei.

Studentii sunt consternati de modul total nedemocratic si lipsit de responsabilitate in care Guvernul alege sa trateze sistemul educational din Romania, in contextul in care trecem prin al treilea an consecutiv in care este emisa o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale (dupa OUG 92/2012 – in vigoare de la 19 decembrie 2012 si 117/2013 – in vigoare de la 30 decembrie 2013) la final de an, in timpul vacantei de iarna, fara o consultare prealabila cu actorii din sistem.

 

Nemultumirea studentilor este cu atat mai mare cu cat motivarea emiterii acestui act normativ este legata de dorinta Prim-Ministrului Victor Ponta de a renunta la titlul de doctor, nicidecum de problemele reale cu care se confrunta sistemul eucational.

 

Studentii considera ca acest lucru reprezinta un abuz de putere extrem de nociv pentru Romania din partea Guvernului Romaniei, care nu doar macelareste Legea Educatiei prin Ordonante de Urgenta fara sfarsit, dar le si foloseste in interes personal. Mai mult decat atat, ANOSR a inaintat de-a lungul timpului numeroase propuneri de modificari legislative catre reprezentantii Ministerului Educatiei care nu au fost solutionate pe motiv ca ”nu se poate justifica urgenta schimbarii” (cum ar fi participarea studentilor in procent de 25% la alegerea rectorului), insa din explicatiile oferite ieri de Ministerului Educatiei a reiesit ca dorinta Prim-Ministrului de a renunta la titlul de doctorat (fiind singurul care a depus o cerere in acest sens) este un motiv suficient de bun pentru ca Guvernul sa schimbe ”de urgenta” legea.

 

Pe aceasta cale, studentii ii aduc la cunostinta noului Ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice Sorin Campeanu ca sistemul educational romanesc are alte probleme mult mai grave care necesita masuri de urgenta, cum ar fi subfinantarea cronica a educatiei si lipsa unei metodologii stabile de finantare a universitatilor, abandonul mare in mediul preuniversitar si universitar si lipsa de masuri eficiente care sa sprijine tinerii din medii defavorizate sau probleme de neconcordanta a sistemului educational cu realitatile in care traim.

 

ANOSR il informeaza pe domnul Ministru ca din societatea civila si comunitatea academica fac parte si studentii, care sunt cei care resimt cel mai mult numeroasele modificari ale Legii Educatiei si care ar trebui sa aiba un cuvant de spus fata de modul in care li se organizeaza procesul educational.

 

”Se pare ca Guvernul si-a facut un obicei din a schimba Legea Educatiei dupa bunul plac, chiar daca intr-un sistem democratic functional legile sunt responsabilitatea Parlamentului si se schimba dupa dezbateri publice. Asteptam textul integral al OUG-ului pentru a ne putea pronunta asupra prevederilor sale, pentru ca de multe ori am avut surprize legate de ce au comunicat reprezentantii Guvernului si ce s-a regasit in document, insa ceea ce este clar pentru noi e ca modul in care Guvernul opereaza cand vine vorba de educatie este unul total iresponsabil si daunator pentru viitoarele generatii. Ne vine greu sa credem ca toate urgentele din sistemul educational se intampla mereu in perioada vacantelor (fie de iarna, fie de vara) si nu putem decat sa constatam ca momentele alese sunt de asa natura incat sa impiedice reactiile virulente venite din partea studentilor, singurii care au mai ramas critici la atrocitatile care se intampla in sistemul educational. Nu stim daca domnul Ministru Sorin Campeanu a uitat ca exista si studenti in sistemul educational romanesc sau a preferat sa ii excluda in mod intentionat de la consultari, insa ii recomandam sa urmareasca in istoria ultimilor 25 de ani ce s-a intamplat cu Ministrii care nu au respectat parteneriatul cu studentii, pentru ca altfel o sa ne pregatim noi sa ii amintim.”Cristi Popescu, Presedinte ANOSR.

 

Sursa: onlinestudent.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.