Legatura neasteptata intre consumul de alcool si inteligenta

Scris de 

Potrivit unui studiu, 96% dintre angajați au mers cel puțin o dată la muncă mahmuri, după o petrecere, vacanță sau week-end mai înflăcărat. Mai mult ca sigur au regretat când a doua zi simțeau că le explodează capul sau stare de vomă nu vroia să îi lase în pace, dar nu cred că vreun doctor de familie e dispus să acorde concediu medical pentru mahmureala de a doua zi.

 

Deci, fie că petrecerea a pornit de acasa sau din club, lucru smart de făcut a doua zi la lucru: dă vina pe inteligență. Ai auzit bine! Cercetătorii finlandezi au ajuns la concluzia că există o puternică corelație pozitivă între inteligență și consumul de bauturi alcoolice.

Aceștia au adunat date referitoare la 3.000 de gemeni identici, l-au identificat pe cel mai inteligent – după variabile ca primul care a putut să vorbească, sau să citească - și au observat că în adolescență acesta a fost și cel mai curios să afle care este gustul alcoolului. Dezvoltarea verbală poate fi corelată cu inteligența socială. Geamănul mai precoce a avut în medie mai mulți prieteni și astfel șansele să ajungă în situații sociale în care alcoolul a fost prezent au fost mai multe. Competențele lingvistice bune reduc riscul de respingere, iar activitățile sociale ale adolescenților în care alcoolul este prezent sunt mai mult probabile.

 

Și atingerea unui nivel înalt de educație este asociată cu un consum mai mare de alcool fiind corelată de cercetători cu dorința pentru ceea ce este nou, curiozitatea crescută a gemenilor mai inteligenți îi face să fie mai interesați de efectele alcoolului. „Performanțele cognitive și bunele abilități de citire din copilărie sunt legate de tendințe care caută stimulare mai mare” spun cercetătorii.

 

Potrivit psihologului evoluționist Satoshi Kanazawa, creierul uman face față cu greu situațiilor care nu existau în Era Glaciară (Pleistocen) în care omul a evoluat, iar unele creiere (cele mai puțin inteligente) au și mai multe probleme cu adaptarea. Kanazawa scrie că „inteligența generală a evoluat pentru ca omul să se poată adapta și să rezolve probleme”. Consumul de alcool este în sine o dezvoltare a capacității creierului de a se adapta la situații noi și necunoscute; oamenii au început crearea și consumul de alcool în urmă cu „doar” 10.000 de ani, deci acest model ar prezice o legătură între inteligență și băutură.

 

Cand Kanazawa a analizat datele privind copiii din Marea Britanie, el a constatat că există o legătură între inteligența acestora și consumul de alcool. Bazându-se pe rezultatele unui studiu național de dezvoltare a copilului, care a urmărit timp de 50 de ani toți copiii britanici născuți timp de o săptămână în martie 1958, Kanazawa a descoperit că acei copii care au un IQ mai mare obișnuiau să bea cantități mai mari de alcool în mod regulat, decât colegii mai puțin inteligenți. El a evaluat și alți factori, inclusiv religia, mersul la biserică, clasa socială, nivelul de educație al părinților, traiul de viață etc. 

 

Sursa foto: novosti.rs

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.