Cum sa conduci pe timp de noapte

Scris de 

Condusul pe timp de noapte este o activitate destul de periculoasă, dacă luăm în considerare faptul că omul este conceput pentru lumina zilei, nu pentru noapte. Vederea periferică, percepția adâncimii și recunoașterea culorilor devin mai slabe pe timp de noapte datorită întunericului. Totodată, științific vorbind, suntem mai puțin alerți pe timp de noapte și mai predispuși la reacții întârziate. Pe de altă parte, ritmul la care ne trăim viața nu ne permite să așteptăm lumina zile întotdeauna înainte să putem conduce. Iată câteva sfaturi care să te ajute atunci când ai nevoie să conduci pe timp de noapte.

Rămâi treaz și alert

Primul și cel mai important sfat este să nu te urci la volan sub influența alcoolului, drogurilor sau medicamentelor care pot da stare de somnolență. Din motive evidente, astfel de substanțe pot pune viața ta și a altora în pericol. Este foarte important să te odihnești bine înainte să urci la volan, în special dacă trebuie să conduci pe timp de noapte. Dacă poți, ia pe cineva cu tine când conduci, te va ține treaz și alert sau măcar veți putea face cu schimbul la condus.

 

Reglează toate părțile necesare ale mașinii

Pe timp de noapte, trebuie să ai siguranța că farurile, oglinzile și luminile de bord sunt reglate cum trebuie. Farurile trebuie să fie ajustate în așa fel încât să nu orbească șoferii de pe sensul opus. Oglinzile retrovizoare trebuie și ele să fie reglate astfel încât farurile mașinii din spatele tău să nu se reflecte în ele. Luminile de bord pot fi și ele o problemă pentru tine dacă sunt prea puternice. Majoritatea mașinilor din ziua de azi vin cu un buton special care să te ajute să diminuezi intensitatea luminii de bord. O lumină mai slabă nu îți va distrage atenția de la drum.

 

Fii atent la animale sălbatice

Deși e noapte și nu vei putea vedea animalele înainte să intre în raza farurilor tale, poți să fii conștient înainte de prezența lor. Fii atent la semnele de drum (în special în zonele rurale) care te avertizează de animale sălbatice. Totodată, retina ochilor animalelor reflectă lumina, așa că atunci când observi două puncte luminoase la distanță foarte mică una de alta, încetinește. Accidentele cu animale, în special animale de talie mare (cum ar fi căprioarele), pot provoca daune mari atât ție și mașinii tale, cât și animalului în sine. Dacă întâlneşti o căprioară pe drum, nu încerca să o ocolești. Ea va urmări lumina farurilor și îți va sări în fața mașinii. În schimb, încetinește și, dacă nu se mișcă, atinge-o ușor cu mașina, fără să o rănești. Asta o va speria și o va face să iasă de pe drum.

 

Fii atent și la ceilalți șoferi

Nu e de niciun folos dacă tu te asiguri că ai totul în regulă, iar șoferii inconștienți provoacă un accident în care ești și tu implicat. Fii atent la șoferii care conduc în fața ta sau pe sens opus. Dacă sesizezi că ceva nu e în regulă, cum ar fi un șofer beat care nu merge drept, încearcă să te distanțezi. Totodată, evită faza lungă a farurilor de pe contrasens coborând privirea spre șosea, urmând liniile de ghidaj de pe drum. Astfel, nu te va deranja lumina puternică, dar vei continua să ai vizibilitate asupra drumului.

 

Nu în ultimul rând, asigură-te că mașina ta este în cea mai bună stare și că nu are niciun fel de probleme tehnice. Dacă are probleme, iar tu trebuie să parcurgi un drum lung, de noapte, ia în considerare închirierea unei mașini. Acestea au de obicei starea tehnică perfectă.

 

Sfaturi oferite de 321 rent a car Cluj-Napoca.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.