Cand sa mergem cu masina la service pentru verificarea franelor?

Scris de 

Fara nici o indoiala, sistemul de franare este cel mai important cand ne gandim la siguranta in trafic. Daca sistemul de franare nu se afla in parametri optimi, poate reprezenta un pericol pentru siguranta pasagerilor dar si a celorlalti participanti la trafic. Din aceasta cauza, este esential sa ai in vedere functionarea franelor si sa fii in permanenta atent la semnalele care anunta ca trebuie sa mergi la un service auto pentru o verificare amanuntita.

Dar sa vedem care sunt semnalele transmise de sistemul de franare la aparitia unei probleme pentru a ne prezenta cu masina la service. Stand de vorba cu un reprezentant al unui important service auto -  Bucuresti, mi s-a comunicat sa fiu atent la urmatoarele:

Zgomote in momentul franarii.

In momentul in care se aud zgomote anormale odata cu actionarea franei, de cele mai multe ori indica existenta unei uzuri ridicate la nivelul placutelor sau discurilor de frana.

Masina trage stanga/dreapta la franare.

Acest aspect indica o putere de franare neuniforma. In aceasta situatie, este necesar sa mergem de urgenta cu masina la un service auto pentru o inspectie amanuntita.

Pedala de frana devine prea moale.

Atunci cand pedala este moale si placutele de frana cupleaza doar cand aceasta este apasata foarte mult.

Pedala de frana devine prea tare.

Aceasta problema poate o defectiune a sistemului de servoasistare.

Franarea puternica la apasarea usoara a pedalei.

In aceasta situatie, franarea nu se poate realiza gradual, iar reacția mecanismului de franare devine prea brutal.

Vibrații la franare.

Vibratiile in acest caz, pot semnaliza ovalizarea discurilor de frana. Franarea la viteze mai mari de 60 km/h transmite vibratii care se care se vor resimti in volan. Acest fenomen induce un stres mecanic componentelor trenului de rulare, care se vor uza mult mai rapid.

Aparitia martorului specific sistemului de franare in bord.

Este cel mai usor de interpretat semnal al unei probleme la franare si poate reprezenta scaderea lichidului de frana sub nivel sau uzura accentuate a placutelor.

---

Oricare ar fi problema, daca constati o problema la franare, cel mai bun sfat pe care ti-l pot oferi este sa te deplasezi cu o viteza redusa la un service auto pentru efectuarea unei investigatii de specialitate. De asemenea, este important sa se verifice in mod regulat gradul de uzura al componentelor sistemului de franare pentru a preveni aparitia unor probleme mai grave.

Nefunctionarea franelor masinii, intr-un singur moment, poate pune in pericol viata ta si a tuturor celor din jurul tau. 

Articol recomandat de Autonapoca.ro - stiri din lumea auto.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

2 comentarii

  • Laurentiu
    Link la comentariu Laurentiu Miercuri, 14 Septembrie 2016 15:57

    Am si eu o problema cu placutele de frana...daca imi scartaie atunci cand merg inseamna ca trebuie sa le schimb?

  • ITP Cluj
    Link la comentariu ITP Cluj Joi, 17 Martie 2016 16:40

    Buna ziua as avea o intrebare in legatura cu service urile auto, ca sa nu fie limitate la efectuare de reparatii la motoare si la sistemele de franare este nevoie de stand de frana si analizor de gaze propriu sau se poat face si contracte de colaborare cu firme ?

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.