Video-ul, noul tool al Generatiei Un-Selfie

Scris de 

De-a lungul timpului s-a vorbit foarte mult despre așa numita Generație Selfie – acei tineri de 20 și ceva de ani, preocupați de propria persoană, care nu pot trăi fără camera din față a device-ului pe care il dețin și secțiunea de news feed a rețelelor sociale.

Un scurt film realizat de Matthew Frost pentru revista VS Magazine demonstrează foarte bine aceste aspecte. “Aspirațional”, arată două tinere care sunt foarte încântate de întâlnirea lor cu actrița Kirsten Dunst, dar care fac abstracție totală de orice altceva, singurul lor scop fiind acela de a face câteva selfi-uri cu actrița,  pentru ca mai apoi să se laude cu aceste imagini pe rețelele sociale. Atât și nimic mai mult, fetele plecând imediat ce și-au atins scopul, lăsând-o pe Kirsten uluită de gestul lor.

Un film precum “Aspirațional” s-ar putea să te amuze, dar, în același timp, s-ar putea să te pună pe gânduri tocmai pentru că descrie perfect narcisismul unei generații.

Problema este că această caracterizare a generației Millennials, dar și a Generației Z nu este una reală.

Studiile au demonstrat că acestor generații chiar le pasă de ceea ce se întâmpla în jurul lor și de legatura pe care ei o au cu mediul înconjurător. Dar în același timp, cel mai mult le pasă de  autenticitate.

Să fie autenticitatea (cel puțin așa cum o definesc Millennials și Generația Z)  doar o experiență autonomă, decisă de fiecare individ care deține un telefon mobil cu cameră foto și un loc unde poate publica pozele? Puțin probabil! Oamenii sunt atrași de conexiunile sociale reale, iar acest lucru nu s-a schimbat. Ceea ce s-a schimbat sunt instrumentele pe care ei le au la îndemână.

Suntem încrezători că următoarele generații vor reuși să facă o conexiune între tehnologie și experiențele umane autentice, cele la care Millenials râvnesc acum, dar pentru care încă nu au instrumentele necesare.

Video este primul instrument care ne va duce în cealaltă parte.  S-a întamplat și înainte – încă de la începuturile sale, de la introducerea imaginilor în mișcare la începutul secolului. Video-ul este acel tip de instrument care a reușit, de fiecare dată, să schimbe cultura.

Suntem martorii aceluiași scenariu desfășurat pe cele mai noi scene ale tehnologiei. Pentru Millennials și în special pentru Generația Z, internetul și live streaming-ul deja au înlocuit în materie de entertainment TV-ul și DVD-urile. În loc de a accepta materiale media produse, tânăra generație a apăsat butonul “record” al camerei și a făcut din materialele video noul lor canal de comunicare.

banner bdr

Astfel, clipurile video și materialele video transmise prin live streaming au devenit rapid cea mai populară formă de engagement în rândul tinerilor. Streamer-ii de jocuri și nu numai, precum PewDiePie, au milioane de vizualizări - aspect aproape neînțeles de generațiile mai mature care obișnuiesc să consume în general materialele produse. Ne așteptăm ca acest trend să continue chiar prin surprinzătoare moduri.

De asemenea, suntem martorii acestei mișcări și în social media, care, inițial a pornit ca un sistem care avea la bază textul, ulterior mutându-se la imagini statice. Acum, live streaming-ul și alte tipuri de material video înlocuiesc textul și imaginile ca o metodă de go-to a interacțiunilor sociale pentru generațiile tinere.

Această orientare către video va cunoaște o accelerare atât în social media cât și în alte canale de comunicare deoarece video, mai mult decât textul sau chiar imaginile, are puterea de a ne aduce mai aproape unii de ceilalți, iar video-urile transmise live, cu excepția celor transmise de brand-uri sau celebrități care sunt, în mare parte publicitare, ne aduc nouă, oamenilor, interacțiuni autentice. Un video publicitar ne poate transmite o anumită stare care să ne ducă cu gândul la familie sau prieteni, dar de a-i avea pe cei dragi în fața noastră prin intermediul unui video live este mult mai mult decat atât. 

În propria mea companie, Streamago, vedem acest fenomen de la origini. Cea mai mare majoritate a utilizatorilor noștri sunt tineri din Generația Z și Millennials, cu vârste între 13 – 24 ani. Aceștia, în mod clar preferă să vizualizeze video transmise prin live streaming în detrimentul mesajelor, e-mail-urilor sau discuțiilor pe rețelele sociale. Ei experimentează, comunică spontan în viața reală și în timp real. Pentru generațiile care aleargă după autenticitate, ce este mai autentic decât un video? a mărturisit Daniele Calabrese, CEO Streamago, una dintre cele mai bune aplicații de live streaming.

Ceea ce putem vedea în filmul “Aspirațional” nu este apogeul atins al egocentrismului generației Millennials, însă este sfârșitul unei ere. Putem observa că instrumentele dominante ale erei – imaginile și textul – împreună cu scăderea relevanței culturii celebrităților și a brandurilor, încep să dispară în particularitate. Tinerii Millennials și din Generația Z nu idolatrizează celebritățile deoarece și celebritățile, ca orice alte stele gigantice supraîncălzite, s-au “ars” singure prin supraexpunerea lor pe Facebook sau Twitter. Cu scuzele de rigoare pentru Kirsten Dunst, dar de ce trebuie ca două tinere să se gudure pe langă ea?

Multe brand-uri și-au pierdut din strălucire pentru aproximativ același motiv, tinerii nu mai sunt impresionați de conținutul curat pe care îl expun pe rețelele sociale – ei iși doresc să vadă comunicare prin live streaming.

Nu este un accident faptul că materialele video au reprezentat explozia culturii actuale. Video-ul va fi instrumentul pe care Millennials și Generația Z îl va folosi pentru a face un pas înainte către nou, către o cultură mult mai autentică.

Îi puteti numi Generația Un-Selfie. 

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.