Finlanda e pregatita sa renunte la predarea matematicii si a chimiei

Scris de 

In timp ce Romania isi propune sa-si actualizeze curriculumul scolar in urmatorii 5 ani, una dintre cele mai bine pregatite tari din lume in domeniul educatiei pregateste o schimbare uriasa, scrie QuartzFinalnda are unul dintre cele mai bune sisteme de educatie din lume, aflandu-se mereu in top atunci cand vine vorba de matematica si stiinte, potrivit statisticilor PISA.

 

Chiar si-asa, nordicii si-au propus sa revolutioneze si acest sistem si sa-l adapteze mult mai bine pentru secolul 21. Practic, scolile din Finlanda se pregatesc sa scoata complet din programa materiile in forma lor clasica. Elevii ar urma astfel sa "scape" de ore precum matematica sau chimie. Explicatia e una simpla: in locul materiilor clasice, vor fi predate "fenomene". Astfel, elevii vor invata despre subiecte precum Uniunea Europeana, ingloband aici limbi straine, istorie, politica si geografie. Ideea a inceput deja sa fie implementata in randul elevilor de 16 ani din Helsinki, iar proiectul isi propune sa raspunda la intrebarea esentiala: "Ce sens are sa invat asta?".

 

Nu ar trebui sa fie insa o surpriza ca profesorii se opun acestei schimbari in urma careia ar trebui sa formeze echipe si sa predea in tandem uneori. Daca va fi aprobat, proiectul ar putea fi implementat in toata tara pana in 2020.  Interesant va fi de vazut si ce se va intampla cu un subiect sensibil si in Romania: religia in scoli. In Finlanda, aceasta este obligatorie.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.