Cum sa-ti tii singur contabilitatea daca esti PFA

Scris de 

Daca ai ca forma de organizare juridica un PFA, iti poti tine singur contabilitatea. Practic nu ai nevoie decat de un program bun de contabilitate si putina organizare. Contabilitatea la PFA-uri se tine in partida simpla, nu e obligatoriu un contabil si se bazeaza mai mult pe declaratii pe propria raspundere.

Ce inseamna contabilitate in partida simpla?

1. Contabilitatea in partida simpla presupune completarea  Registrului de incasari si plati (aici se inregistreaza atat operatiunile in numerar,  cat si cele efectuate prin contul curent de la banca, la valoarea prevazuta in documentele justificative, inclusiv  TVA)  si a  Registrului inventar (se completeaza prin  inscrierea tuturor elementelor inventariate). Acestea nu se mai inregistreaza la Administratia Fiscala.

2. Venitul impozabil se determina in functie de incasari si plati  si nu in functie de facturi emise sau primite.

3. Prespune completarea unui numar minimal de documente. Sunt obligatorii de completat cele 2 registre, iar folosirea altor documente este optionala. Cu exceptia facturii, care se completeaza conform art. 155 Codul Fiscal.

4. Se face inventariere anual, dar nu neaparat la sfarsit de an 

Foloseste un program de facturare

Ca sa iti poti tine toate facturile si contractele intr-un singur loc si sa le poti accesa de oriunde, iti recomand un program de facturare. Eu am ales BrioBill.ro pentru ca este mai mult decat atat, are functionalitati de management financiar/contabilitate. Principalele 2 motive pentru care am ales BrioBill:

  1. in BrioBill se pot redacta si contractele pe baza carora se factureaza
  2. este gratuit daca ai sub 10 clienti

Alte functionalitate interesante:

Export PDF - Tipărește documentele, salvează-le pe calculatorul tău, în format PDF, sau trimite-le direct clienților tăi prin email.

Facturi direct în email-ul clientului - Cu un singur click trimite factura emisă direct din BrioBill, prin email, clientului tău.

Urmărirea restanțelor - ai o situație clară al facturilor restante! Astfel poți întâmpina mai ușor unele situații neplăcute în cashflow-ul firmei

Registru incasari / plati - poti inregistra nu numai incasarile ci si cheltuielile. 

Somatie de plata - Programul iti ofera posibilitatea sa trimiti somatii de plata pe baza listelor cu facturi expirate.

Gestionare stoc - Incarca produsele tale in stoc folosind NIR-uri si tine evidenta tuturor resurselor materiale ca sa mentii un nivel optim al stocurilor.

Siguranta datelor prin backup zilnic

Tu cum iti tii contabilitate la PFA-ul tau? Spune-ne si noua printr-un comentariu.

 

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.