Cele mai sanatoase vase pentru gatit

Scris de 

Îți place să gătești? Încerci să o faci într-un mod cât mai sănătos? În primul rând, trebuie să ții cont de vasele pe care le cumperi. Iar in al doilea rând, trebuie să folosești responsabil ustensilele și vasele din aluminiu sau cupru, precum și pe cele căptușite cu teflon de slabă calitate.

Vei afla imediat care este cel mai bun model de oala pentru gatit și cel mai sănătos mod de a prepara mancare.

Vasele de lut

Lutul este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru vasele de gătit, folosit încă de acum mii de ani. Vasele de lut reprezintă și în prezent una dintre cele mai sănătoase variante pentru că nu reacționează în contact cu alimentele și emit o căldură eficientă pentru gătitul alimentelor. Sunt potrivite mai ales pentru gătitul la cuptor, dar cele groase se pretează și la foc deschis.

Vasele de piatra

Piatra este materialul folosit pentru gătit încă de la descoperirea focului. Coptul cărnii și a legumelor pe piatră încinsă se face într-un mod sănătos prin gătire blândă, fără a elimina compuși periculosi prin încălzire. Magazinele de electrocasnice oferă diferite alternative pentru pietre de gătit, încălzite pe un sistem electric.

Vasele de sticla

Sticla reprezintă varianta cea mai bună pentru stocarea alimentelor. Iar gătitul la cuptor este modalitatea cea mai sănătoasă pe care vasele termorezistente o oferă. Vasele din yena/termorezistente nu interactionează cu alimentele și se curăță foarte ușor, iar savoarea mâncării este de negalat.

Vasele de ceramica

Ceramica este potrivită pentru tigăi sau pentru gătitul la cuptor. Există mai multe variante, dar cele mai comune sunt cele integral din ceramică și cele căptușite cu ceramică.

Vasele de inox

Acesta nu eliberează substanțe nocive în alimente și este ideal de folosit pentru temperaturi foarte mari. Cel mai important aspect când vrei să cumperi un vas de inox e grosimea pereților și a bazei: cu cât sunt mai goase, cu atât sunt mai bune și mai eficiente.

Trebuie să ai grijă cum le cureți pentru că în zgârieturi se pot aduna bacterii care ajung ulterior în alimente.

Dacă până acum am văzut care sunt cele mai bune vase de gătit, trebuie să amintesc și de cele mai rele: vasele din aluminiu si cele din cupru. Trebuie să le evitați pentru că pot fii nocive, deși sunt materialele folosite cel mai des de producătorii industriali. Aluminiul poate ajunge in mâncarea gătită și se depune în rinichi și în structurile nervoase. De asemenea, cuprul interacționează și el cu mâncarea gătită în astfel de vase și poate duce la intoxicare.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.