Muzeul Etnografic si Casa TIFF organizeaza traguri de Martisor

Scris de 

Două târguri de Mărţişor au loc, la final de săptămână, în Cluj-Napoca. La Muzeul Etnografic şi la Casa TIFF. Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează în perioada 24 februarie - 1 martie 2017 Târgul Tradițional de Mărțișor. De asemenea, în perioada 24 - 26 februarie 2017, Casa TIFF va găzdui Cluj Design de Mărțișor - cel mai tare Pop-up Store.

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Toate mărțișoarele sunt realizate de către peste 20 de expozanți, din toată Transilvania, de la Satu Mare până la Cristuru Secuiesc, iar târgul va putea fi vizitat între orele 10-19.  Mărțișorul este un obiect de podoabă care se oferă în dar ca semn al sosirii primăverii, în prima zi a lunii martie, mai ales fetelor și femeilor. În prezent, este alcătuit dintr-o podoabă miniaturală și un șnur realizat din două fire răsucite de mătase, de culoare roșie și albă, cu ciucuri la capete.

 

În vechime, mărțișorul era un șnur alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în roșu și alb sau roșu și negru reprezentând contrariile: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Obiectul era dăruit copiilor și tinerilor - fete și băieți. Era legat la mână sau purtat în piept și avea un rol apotropaic. România, împreună cu Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, au realizat un proiect important, acela de a înscrie Mărțișorul în patrimoniul UNESCO, proiect aflat în etapa de evaluare finală.

 

Casa TIFF

Creativii autohtoni dau tonul lucrurilor hip din 2017. "Ne reînoim garderoba şi ne reîmprospătăm ambientul casei cu cele mai fresh haine, accesorii, bijuterii de autor şi obiecte de mobilier şi home decor", transmit organizatorii festivalului. Târgul va funcţiona după următorul program: vineri - 18:00 - 21:00 şi sâmbătă şi duminică - 11:00 - 21:00, iar intrarea este liberă. 

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.