Conferentiarul universitar Alina Rusu, de la Departamentul de Psihopedagogie Speciala al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UBB a declarat, joi, ca studentii, prin faptul ca isi aduc propriile animale, nu mai sunt stresati ca acestea ii asteapta acasa si sunt mai atenti la curs. "Cursurile la care studentii pot sa isi aduca animalele de companie, fie ca vorbim de caini sau pisici, este cel de Psihologie Animala pentru cei de anul I, de Terapie Asistata de Animale pentru persoanele cu nevoi speciale de la masteratul de Consiliere si Asistenta Psihopedagogica si un curs post-universitar. Studentii sunt foarte atenti, nimeni nu se plictiseste si nu simti ca ai fi deranjat intr-un anumit fel. Animalele, conform studiilor, contribuie la cresterea atentiei lor executive si la o stare de bine.
Aducandu-si propriile animale, studentii nici nu sunt stresati ca acasa ii asteapta cineva, ca animalele lor ar putea avea anxietate de separare, iar astfel invatam impreuna sa intelegem mai bine si sa descifram comportamentul animal. Se creeaza o legatura mai stransa intre ei, iar, pe langa aceasta, animalele de companie beneficiaza de socializare, de sensibilizare la expunere cu alte animale si alte persoane straine", a spus Rusu.
Potrivit acesteia, prezenta animalelor de companie la cursuri a dus la o crestere a implicarii studentilor in procesul educational. "Am putut sa vad la studentii de la acest curs ca in materialele de evaluare la examenul de psihologie animala sunt mult mai participativi, mai implicati. Au de facut un proiect, de observare a animalului timp de o zi, iar toate proiectele sunt de punctaj maxim. Am observat ca a crescut foarte mult numarul studentilor care opteaza pentru acest curs, care este o disciplina optionala. La curs participa de la 50 pana la 150-200 de studenti, si nu numai de la Facultatea de Psihologie, ci si de la facultatile de Istorie - Filozofie sau Fizica ale UBB, dar si de la Facultatea de Medicina Veterinara a USAMV", a mentionat Rusu.
Profesorul a subliniat ca beneficiile prezentei animalelor la cursuri se constata si la nivelul personalului administrativ al facultatii, in conditiile in care angajati ai institutiei vin sa interactioneze cu cainii si pisicile aduse de studenti. "Cred ca la nivelul conducerii UBB s-a constientizat faptul ca acest curs si faptul ca la Cluj se promoveaza foarte mult scoala de terapie asistata de animale sunt un beneficiu pentru asigurarea unui climat educational pozitiv si atractiv", a mai afirmat cadrul universitar al UBB.
Miruna este studenta in anul I la Psihologie si a venit la cursul de Psihologie Animala insotita de catelusa sa, Maia, un mops de 5 luni. "Vin cu ea impreuna si sunt mai linistita cand e cu mine, pentru ca nu trebuie sa stea singura acasa pana vin de la facultate. A invatat foarte mult sa interactioneze cu alti catei de aici" a spus studenta.
La cursul de Psihologie Animala pentru studentii de anul I a participat si instructorul canin Iulia Lazar cu catelusa Bailey, care a tinut o parte din curs ca invitat expert.
Sursa: ziare.com