Centrul Regional de Transfuzie din Cluj se confrunta cu o criza acuta de sange

Scris de 

Centrul Regional de Transfuzie din Cluj-Napoca se afla intr-o criza de sange. Daca vrei sa faci o fapta buna, Centrul de Transfuzii te asteapta cu bonuri de masa si o zi libera de la servici. În România, donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerata, iar aceasta constă în recoltarea de sânge sau componente sanguine de la un donator, indiferent de metodă de recoltare utilizată.

 

Există de fapt, două tipuri de donare:

 1. donarea autologă, ce se referă la donarea de sânge de către o persoană cu intenţia de a fi ulterior transfuzate în exclusivitate aceleaşi persoane, dar asta se întâmplă în cazul intervenţiilor chirurgicale programate;
 2. donarea alogenă, care se referă la donarea de sânge de către un donator voluntar ce îndeplineşte criteriile de admisibilitate care urmează a fi folosite în terapia transfuzională la pacienţi.

 

În ceea ce priveşte criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care intenţionează să doneze sânge se numără:

 • vârstă cuprinsă între 18-60 de ani;
 • greutatea peste 50 kg;
 • tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg;
 • puls regulat, între 60-100 bătăi/minut;
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înainte de donare;
 • să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau endocrine;
 • să nu aibă antecedente hepatice, TBC, malaria, sifilis, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimia, de piele (psioriazis, vitiligo), miopie (peste minus 6 dioptrii), cancer;
 • pentru femei e important ca acestea să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie ori a ciclului menstrual când vor să doneze sânge.

 

Pe lângă aceste criterii, persoanele care donează trebuie să fie odihnite, să consume o cană de cafea sau de ceai, un mic dejun puţin consistent, legume şi fructe, şi mai ales, să nu fumeze cu cel puţin o oră atât înainte cât şi după donare.

 

Chiar dacă donarea nu este remunerată, există câteva beneficii de care va dispune viitorul donator:

 • eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatită C, HIV, HTLV, analize biochimice);
 • eliberarea a 7 bonuri valorice;
 • eliberarea unei adeverinţe pentru o zi liberă;
 • eliberarea unei adeverinţe pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun.

 

Orice persoană care îndeplineşte criteriile mai sus menţionate, şi este cetăţean cu domiciliul în România sau cetăţean UE cu rezidenţă în România, poate să doneze sânge, prezentându-se doar cu cartea de identitate la Centrul Regional de Transfuzie din Cluj-Napoca, str. Nicolae Bălcescu, nr. 18, de Luni până Vineri, în intervalul orar 7:30- 12:00.

 

Citeste si:

---> Specializari noi la UBB aprobate in aceasta vara

---> Programul de psihologie al UBB'ului ese afla in Top-500 University Ranking

 

Sursa: cluju.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.