Imprimă această pagină

Studentii cer dublarea subventiilor pentru camine si cantine

Scris de 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere guvernanţilor dublarea subvenţiilor pentru cămine şi cantine aşa cum au promis în campania electorală. Studenţii vor ca din 2018, suma alocată pentru cămine şi cantine să fie de 1246 lei pentru fiecare student bugetat.

 

O analiză ANOSR arată faptul că în prezent sunt 107.682 locuri în unităţile de cazare ale universităţilor de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenţi. Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenţi au un potenţial loc de cazare. Pe de altă parte, cele mai multe dintre cămine ar obţine cu greu avizele necesare din partea Direcţiilor de Sănătate Publică. Asta pentru că în cămine încă se găsesesc paturi supraetajate, iar condiţiile de igienă nu sunt întotdeauna cele prevăzute de lege.

 

În acest context, studenţii au iniţiat Campania „Casă, nu doar cămin”. Aceasta va prezenta, timp de trei săptămâni, realităţile cotidiene din căminele studenţeşti, în încercarea de a sensibiliza opinia publică şi de a determina decidenţii că este momentul să acţioneze hotărât în vederea ameliorării semnificative a condiţiilor din unităţile de cazare studenţeşti. “Ne dorim ca atunci când ne cazăm într-un astfel de spaţiu, să putem exclama: Casă, nu doar cămin!”, a declarat Marius Deaconu, preşedintele ANOSR.

 

Studenţii propun o serie de măsuri în vederea ameliorării considerabile, dar şi într-un timp cât mai scurt cu putinţă, a situaţiei din căminele şi cantinele universitare din România:

  1. Creşterea finanţării pentru serviciile studenţeşti. Subvenţia pentru cămine şi cantine să fie de minimum 5.696 lei, cu un pas intermediar în care aceasta va fi dublată.
  2. Realizarea unei metodologii clare, transparente şi complexe, prin care să se acorde această subvenţie, instituţiilor de învăţământ superior, în care să existe o bază reală în vederea calculului acestei subvenţii, pornind de la indicatorii propuşi de ANOSR (factorul inflaţionist, creşterea economică, precum şi creşterile salariale).
  3. Realizarea unui plan complex de investiţii, multianual, în vederea renovării sau după caz a construirii de noi campusuri universitare, respectiv de cantine studenţeşti.
  4. Respectarea de către universităţi a prevederilor art. 2015, alin. (14) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care statuează că „în vederea asigurării transparenţei, universitatea de stat publică periodic balanţa de venituri şi cheltuieli pentru fiecare cămin studenţesc” şi fundamentarea pe larg, în mod transparent, a taxelor de cămin, în urma consultării studenţilor şi a reprezentanţilor acestora.

 

Citeste si:

---> Studentii straini beneficiaza de un seminar de integrare in universitatile clujene

---> Olimpicii liceeni pot beneficia de burse daca studiaza la universitatile din Romania

 

Sursa: edu-news.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.