Informatii utile despre aeroportul international Avram Iancu Cluj Napoca

Scris de 

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este al doilea aeroport ca mărime din România după Aeroportul Internațional Henri Coandă București. A fost fondat in 1932 iar in 1933 a devenit aeroport internațional, primul zbor regulat fiind al Liniilor aeriene cehe CSA pe ruta Praga-Cluj-București.

 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial aeroportul a devenit unul militar, fiind considerat cel mai important din Transilvania. În 1940, ca urmare a dictatului de la Viena, Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, iar aeroportul a fost folosit de către aviația militară maghiară și de Luftwaffe. În octombrie 1944 armata maghiară din oraș a fost învinsă de forțele armate române și sovietice. Când a fost recucerit de către Escadrila Nr. 4 Română Focșani, la sfârșitul lui septembrie 1944, aeroportul era complet distrus.

Citeste si: Wizz Air introduce 6 noi rute de pe aeroportul din Cluj

În anul 2009 conducerea aeroportului a finalizat o investiție de 25,8 milioane euro în construcția unui nou terminal de pasageri plecări cu o suprafață de 16 000 de metri pătrați și o capacitate de procesare de 750 de pasageri pe oră. Noul terminal, cu o capacitate de 1,5 milioane de pasageri pe an, este destinat atât curselor interne, cât și celor externe, terminalul dispunând de facilități la standarde internaționale. Construcția terminalului a fost finalizată în mai puțin de doi ani.

In anul 2013, a fost inaugurată noua pistă a Aeroportului Internațional „Avram Iancu” ce măsoară 2100 de metri, dar în viitor va fi prelungită până la 3300 de metri.

Cum ajungi la Aeroportul International Avram Iancu din Cluj?

Daca locuiesti in Cluj, exista o linie de transport public pana la aeroport, Ruta CTP nr 8 cu plecare din Piata Mihai Viteazul. Durata aproximativa a unei curse este de 30 minute. 

traseu linia 8 ratuc cluj napoca aeroport

Deasemeni toate firmele de taxi din oras va pot duce la aeroport. Costul mediu pe kilometru este de 2,25 RON/km - ziua, 3,00 RON/km - noaptea.

Cum ajungi la Aeroport din tara?

Daca locuiesti intr-o localitate care nu are aeroport, cum ar fi de exemplu Brasov dar ai zbor la Cluj ai cateva variante de a ajunge la aeroport:

-        Cu trenul

-        Cu microbuzul

-        Cu o firma specializata in transfer aeroport Brasov

-        Cu masina personala

-        Cu o masina inchiriata

-        Cu bla bla car

Cat costa parcarea in aeroportul Cluj?

Daca alegi sa vii cu masina personala la aeroport si ai nevoie de parcare iata care sunt preturile in parcarea aeroportului:

Parcare pentru pasageri sau însoţitori ai acestora

 • 0' - 10' = 1 RON 
 • 10' - 30' = 5 RON 
 • 30' - 60' = 7 RON 
 • 60' - 2h = 14 RON 
 • 2h - 5h = 26 RON 
 • 5h - 24h = 45 RON 
 • 24h - 2 zile = 95 RON 
 • 2 - 7 zile = 165 RON 
 • 7 - 8 zile = 210 RON 
 • 8 - 15 zile = 320 RON

Abonament anual

 • 1560 RON / 6 luni
 • 2500 RON /12 luni
Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.