Diferenta dintre piesele auto aftermarket, OEM si OE

Scris de 

Parcul auto national este mare si destul de divers iar piese auto sunt la tot pasul fie online, din dezmembrari sau de la magazinul de piese.

Desi nu incurajam piesele din dezmembrari deoarece nu poti determina uzura lor, multi cauta pretul cel mai mic iar asta poate implica costuri mult mai mari pe viitor daca piese schimbata nu este de calitate. Spre exemplu un amortizor neconform poate aduce prejudicii grave intreg sistemului de suspensie si directie iar acest lucru nu este de cele mai multe ori constientizat de cumparatori.

Fie ca vorbim de piese auto online sau piese auto comandate de mecanic, acestea se impart in 3 mari categorii: piese aftermarket (cele mai ieftine), OEM piese originale dar ambalate sub brandul propriu (mid price) si OE piese originale cu care a fost fabricata masina (pret mare).

Piese auto originale OE

O piesa ORIGINALĂ OE este partea care a fost pus inițial în mașină atunci când a autoturismul a plecat din fabrică. Ea vine într-o cutie cu logo-ul producătorul auto dar poate fi facuta de un subcontractor dar respectand standardele de calitate cerute de producator. Acestea sunt cele mai scumpe tipuri de piese pe care le puteți achiziționa. Spre exemplu la masinile BMW veti gasi multe componente Bosch.

Piese auto OEM (Original Equipment Manufacturer)

Sunt piesele care vin de la aceeaşi fabrică ce face piesele originale dar sunt ambalate în brandurile proprii. Aceste piese sunt vândute direct de la producător la furnizorii sau comercianții cu amănuntul și nu prin intermediul rețelei dealer, și de obicei, înseamnă economii pentru consumatorul final, calitatea fiind foarte apropiate de standardele OE impuse de producătorul maşinii.

Piese auto Aftermarket

Sunt piesele făcute de un alt producător decât cel original. Companiile care produc piese aftermarket cumpără drepturile de a produce aceste părți. Chiar dacă unele ar putea avea un aspect ușor diferit ele indeplinesc normele minime de calitate, în unele cazuri putem găsi chiar identice cu cele originale ca şi durabilitate dar la preţuri mult mai bune decât cele OEM.

Tu ce fel de piese auto alegi pe masina ta?

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.