În test au fost selectaţi un număr de 15 clienţi, care au experimentat în premieră noua tehnologie chiar din confortul propriilor case. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul terminalelor 5G Samsung, amplasate alternativ atât în interiorul, cât şi în exteriorul clădirilor, ce au transmis semnalul 5G către routerele Wi-Fi CISCO. Pentru a testa capacitatea reţelei în condiţii reale de utilizare, clienţii au fost încurajaţi să folosească simultan aplicaţii ce presupun un consum mare de resurse, precum conţinut video 4K sau cloud gaming.
În noua arhitectură, terminalul fix 5G se conectează prin intermediul undelor radio la o staţie de bază 5G. Utilizatorul are acces la internet prin Wi-Fi sau cablu, cu performanţă similară conexiunii prin fibră, prin intermediul unui router conectat la terminalul fix 5G. Tehnologia foloseşte semnal radio în unde milimetrice în banda de 26GHz, pentru a oferi viteze de 1Gbps în condiţii reale de utilizare, pe distanţe ce pot ajunge şi la 1km de staţia de bază.
Aceasta este o îmbunătățire semnificativă în comparație cu ceea ce se poate obține astăzi prin tehnologia LTE, în condiții similare. Măsurătorile realizate în timp real au arătat o viteză agregată de 3Gbps pe o celulă 5G în downlink, capacitatea totală a sistemului putând să atingă 6Gbps pentru spectrul alocat acestui test.
Citeste si:
---> Peste 100 de tineri sunt asteptati la Atelierul Google pentru Programatori
---> Dupa autobuzele electrice, la Cluj va veni primul camion complet electric
Sursa: cluju.ro