Departamentul de Inginerie Chimica este partener in proiectul de cercetare CONVERGE din Programul Orizont 2020

Scris de 

Departamentul de Inginerie Chimică din cadrul Facultății de Chimie şi Inginerie Chimică a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este partener în proiectul de cercetare CONVERGE din Programul Orizont 2020. Proiectul beneficiază de o finanțare de 5 milioane de euro din partea Comisiei Europene și îşi propune integrarea unor tehnologii inovatoare pentru conversia eficientă a biomasei şi în acelaşi timp reducerea costurilor de producție a biodiselului.

 

Utilizarea şi integrarea unor tehnologii moderne pentru gazificarea biomasei, conversiei și separării hidrogenului și a dioxidului de carbon, purificării și comprimării hidrogenului, obținerii metanolului şi în cele din urmă a biodieselului vor constitui puncte importante ale acestei cercetări. Concomitent cu producția de biodisel, CONVERGE presupune şi captarea dioxidului de carbon rezultat în cadrul procesului, reducȃnd astfel cantitatea de gaze cu efect de seră, precum şi valorificarea unor produşi secundari cum ar fi benzenul, toluenul şi xilenul.

 

Rolul Departamentului de Inginerie Chimică în cadrul acestui proiect va fi de a evalua impactul de mediu a noii tehnologii. Ȋn acest scop se vor folosi instrumente specifice precum evaluarea ciclului de viață de la procesarea materiilor prime pȃnă la obținerea produsului final, biodiselul.

 

Lansată în noiembrie 2018, cercetarea se va desfăşura pe o perioadă de 42 de luni, cu implicarea a două universități, a trei centre de cercetare și a cinci companii europene. Din proiectul CONVERGE fac parte următorii parteneri: Politecnico di Milano (Italia), ECN-TNO (Olanda), Kemijski Institut (Slovenia), Universitatea Babeș-Bolyai (România), Hyet Hydrogen (Olanda), Institutt for energiteknikk (Norvegia), Campa Iberia (Spania), Biorecro (Suedia), Ca.Re. For Engineering (Italia) şi Enviral (Slovacia).

 

Multitudinea, diversitatea şi competențele partenerilor implicați în proiect acoperă întreg procesul de transformare a biomasei secundare la biodisel, urmărindu-se optimizarea acestui proces din punct de vedere tehnologic, economic şi din punctul de vedere al impactului asupra mediului înconjurător. Mai multe detalii referitoare la proiect pot fi găsite accesȃnd link-ul: http://www.converge-h2020.eu/.

 

Citeste si:

---> Școala informală de IT a deschis înscrierile pentru a V-a ediție Challenge Accepted - Hackathon

---> Netsky – show surpriza marca Electric Castle, pentru sustinerea evenimentului caritabil Ghibstock

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook