Care sunt etapele renovării unui apartament?

Scris de 

Poate a venit vremea să faci o renovare totală a apartamentului sau cel puțin să îl reîmprospătezi; prima întrebare care ne vine în minte este: de unde să încep? În primul rând, contează bugetul de care dispui, schimbările obligatorii – cum ar fi, de exemplu, instalarea unui aparat de aer condiționat, sau un dezumidificator pentru 50 mp – și schimbările facultative – mobilierul din balcon.

De obicei, renovarea unui apartament include următorii pași:

Montarea geamurilor termopan și/ sau a ușilor .

Fie că sunt prea vechi și trebuie înlocuite, fie e nevoie de o reparație, schimbarea/ repararea lor se află în topul etapelor unei renovări. Recomandarea noastră este să alegeți specialiști în acest domeniu, pentru că o treabă prost făcută vă poate costa mult, aducând costuri suplimentare și nevoia de a va apuca din nou de reparații prin casă.

Schimbarea instalațiilor electrice, sanitare și termice.

O renovare se face din interior spre exterior, așadar pregătește-te să schimbi cabluri vechi, prizele arse, robinete care nu mai funcționează bine, țevile uzate, instalațiile sanitare etc. În plus, evaluează situația apartamentului, iar dacă e nevoie de instalarea unui aer condiționat, sau dacă umiditatea este foarte mare în casă și este nevoie de un dezumidificator, stablilește din această etapă de renovare unde vor fi poziționate aparatele care au nevoie de curent electric pentru o mai bună eficientizare a instalației și pentru evitarea utilizării ulterioare a prelungitoarelor.

Repararea și/sau curățarea pereților.

Înainte de a zugrăvi, pereții trebuie reparați cu tencuială sau adeziv, pentru a îndepărta zugrăveala veche, urmele de mucegai, denivelările sau fisurile.

Decopertarea pardoselii și înlocuirea gresei și a parchetului. În funcție de situație, poți alege doar o recondiționare, mai ales dacă gresia, faianța, parchetul sunt de calitate și încă foarte frumoase. Pentru gresie și faianță e nevoie de înlocuirea chitului de rosturi, sau de rașchetare și lăcuire pentru parchetul de lemn masiv.

Vopsirea pereților.

De aici înainte urmează partea creativă a renovării. Ar trebui să îți faci un plan pentru fiecare cameră în parte, de exemplu, în dormitor este recomandată folosirea unei palete de culori care relaxează – albastru, mov, maro sau auriu – în timp ce pentru bucătărie sunt recomandate culorie ce dau energie, prospețime și vitalitate – cum ar fi galbenul, portocaliul, verdele, bleumarin etc. De asemenea, este foarte important să te gândești și la culoarea mobilei pe care o ai deja sau a celei pe care o vei cumpăra înainte de a vopsi pereții. Ele trebuie să fie combinate plăcut. În cazul în care nu ești hotarât/ă asupra mobilei, vopsind pereții în alb curat vei merge la sigur.

Înlocuirea mobilei și a electrocasnicelor mari (dacă este nevoie).

În funcție de bugetul de care dispui, înlocuirea mobilei și a electrocasnicelor mari face parte din renovarea oricărui apartament. Dacă cele vechi sunt încă în stare bună, nu ezita să le vinzi ca produse second-hand, sau chiar să le donezi familiilor care au nevoie.

Adăugarea de aparate care îmbunătățesc calitatea vieții.

În etapa finală, care poate fi făcută pe parcurs, te poți gândi la aparate care îți ușurează și îmbunătățesc viața. De exemplu, un aspirator robot îți va ușura cu siguranță modul de a face curățenie, mai ales dacă ai un animal de companie. Un dezumidicator pentru apartament este esențial dacă locuința ta este predispusă la mucegai, umezeală mai mare, sau pur și simplu aerisirea nu se face conform.

Nu e obligatoriu ca renovarea să treacă prin absolut toți pașii prezentați mai sus, dar cu siguranță, majoritatea vor trebui, mai ales daca renovarea va fi una majoră. Fă-ți planul dinainte, informează-te și încearcă să te ții de el pentru a nu cheltui mult mai mult decât ți-ai propus. În același timp, nu fă rabat de la calitate pentru că o renovare bună se va simți, din punct de vedere economic, în timp.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.