Ce drepturi ne aduce adoptarea Statutului Studentului?

Scris de 

Statutul Studentului, prima iniţiativă legislativă care aparţine 100% studenţilor, adoptat de Ministerul Educaţiei la propunerea ANOSR, garantează studenţilor şi în sesiune o serie de drepturi de care aceştia pot beneficia, a declarat marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele organizaţiei studenţeşti, Mihai Dragoş.

"Profesorii nu pot să dea examen după bunul plac, ci sunt obligaţi să îşi respecte promisiunile de la începutul anului. În acest sens, Statutul Studentului spune că studenţii au dreptul de a fi informaţi cu privire la programă şi la modalităţile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenţilor. Profesorii sunt de asemenea obligaţi să publice şi să respecte baremul de notare. Studenţii care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerinţelor cursului. Dacă un student consideră că a fost nedreptăţit, are dreptul la contestaţie. Mai mult, profesorul care a evaluat iniţial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestaţie. Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală", a afirmat liderul ANOSR.

 

Potrivit acestuia, atunci când realizează studii şi articole de specialitate, studenţii beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, studenţii mai trebuie să ştie că au dreptul de a accesa toate regulamentele universităţii, de a primi răspuns scris la cereri şi de a face sesizări atunci când constată nereguli. "Studenţii au dreptul să fie evaluaţi corect, în acord cu baremul de notare şi condiţiile anunţate de profesor la începutul semestrului. Statutul Studentului obligă universităţile să evite o serie de abuzuri des întâlnite până acum, fără a afecta însă în vreun fel dificultatea examenelor şi seriozitatea procesului de evaluare. Ne îndreptăm spre normalitate din acest punct de vedere, deşi din păcate există încă multe nereguli în ţară", a afirmat Mihai Dragoş.

 

El a precizat că studenţii care constată încălcări ale prevederilor menţionate sunt încurajaţi să le documenteze şi să le trimită şi către platforma student.romaniacurata.ro, portalul studenţesc anticorupţie lansat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în parteneriat cu Societatea Academică din România.

 

 Citește aici tot ceea ce presupune Statutul Studentului adoptat din data de 30 Martie 2012.

 

Sursa: edumanager.ro

Sursa foto: student.romaniacurata.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.
Detalii Ok Resping