Noutati in sistemul universitar romanesc: burse adaptate pietei muncii sau imprumuturi de studiu de la stat pentru toti studentii

Scris de 

Studenţii care urmează specializările de care este mai mare nevoie pe piaţa muncii ar putea primi burse mai mari sau cei care vor vrea să studieze şi nu-şi permit să plătească taxele universitare ar putea primi împrumuturi de studiu de la stat, pe modelul britanic, a declarat marţi ministrul educaţiei, Remus Pricopie, discutând despre o dezbatere în acest sens pe reforma sistemului universitar. Pricopie a vorbit despre posibila finanţare universitară diferenţiată. Este vorba de acordarea de burse universitare mai mari pentru specializarile de care este nevoie pe piaţa muncii.

 

Desigur, nu se ştie sigur de ce va avea nevoie piaţa muncii sau în ce condiţii va fi ea peste patru ani cât timp se formează studenţii la facultate şi o astfel de finanţare ar trebui gândită atent în funcţie de fluctuaţiile pieţii, a atras atenţia Ministrul Educaţiei.

 

„Sunt ţări care îşi pun problema acordării de sprijin pentru studenţi, finanţare de la bugetul statului diferenţiat în funcţie de profil. Spre exemplu, ne întrebăm dacă ţara are nevoie de ingineri în domeniul industriei lemnului, de mai mulţi jurişti sau de mai mulţi economişti şi, în funcţie de răspunsuri, dăm burse mai mari studenţilor care se află în domeniile căutate şi burse mai mici studenţilor care se află în domenii unde există deja o saturaţie pe piaţa muncii. Niciodată nu s-a pus problema aşa în România, nu vom face asta în urmarorul an, pentru că am promis că nu vom lua măsuri peste noapte care să ducă la alte perturbaţii, dar poate că ar trebui să începem să dezbatem public dacă banii pe care îi avem de la buget îi folosim într-un sens sau în altul“, declarat Pricopie.

 

Împrumuturi de studiu pe model britanic

Ministrul Educaţiei a mai vorbit de posibilitatea acordării de împrumuturi de studiu, adică studenţii care ocupă locurile finanţate din bugetul statului să plătească, mai târziu, banii de studiu înapoi statului din salariul pe care îl vor avea. Aceasta este modalitatea de finanţare a studiilor universitare practicată în Marea Britanie.

 

Mai există varianta să nu facem niciun fel de diferenţiere şi să acordăm sprijin financiar tuturor tinerilor care doresc să parcurgă un domeniu sau altul, dar acest ajutor să fie în forma unui împrumut de studii, care se restituie ulterior, diferenţiat în funcţie de domeniul în care lucrezi. Spre exemplu, dacă ai terminat Medicina şi practici meseria de medic în România, atunci spitalul este obligat să-ţi plătească rata pentru împrumutul pentru studii“, a declarat Pricopie.

 

Ministrul Educaţiei a mai spus că aceste două aspecte ale finanţării universitare sunt doar un subiect de dezbatere, şi viitoarele schimbări din sistem. „Noi trebuie să rearanjăm din punct de vedere economic investiţia în educaţie, dar repet, ceea ce am spus mai devreme este doar un subiect de dezbatere, nu luăm astfel de măsuri până nu le discutăm“, a spus acesta.

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: ziarulfaclia.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.