60% din absolventii romani de studii in straiantate prefera Romania

Scris de 

Peste 60% din absolvenţii români de studii în străinătate vor să se întoarcă în România, deşi mulţi susţin că nu vor să revină pentru salarii. Asta în condiţiile în care companii de top, dar şi instituţii româneşti de stat fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i atrage, dată fiind experienţa internaţională acumulată pe durata anilor petrecuţi în diaspora.

Mai precis, 250 absolvenţi de licenţă, masterat sau doctorat în străinătate au avut la dispoziţie aproximativ 80 de joburi oferite de multinaţionale din ţară în cadrul evenimentului „Hai Acasă!”, organizat pentru al doilea an consecutiv de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Deşi variate, locurile de muncă dominante au fost în zona de IT, de consultanţă şi de business.

 

Nu doar companiile ţintesc să angajeze tineri care au studiat în afară, ci şi ministerele. Profesorul Tiberiu Apostol, directorul general al Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Europene din Ministerul Educaţiei, spune că instituţia pe care o reprezintă are nevoie de absolvenţi care să vină cu know-how şi care să cunoască, pe lângă limbi străine, alte culturi.

 

„Trebuie să încercăm să ne mai rupem de acest balcanism al nostru, legendar. Dorinţa Ministerului Educaţiei este să îi atragă pe aceşti tineri pe trei paliere: fie să rămână în învăţământul superior, dar atunci salariile nu sunt foarte tentante, fie să se angajeze în companii multinaţionale, fie să înceapă propria lor afacere, întrucât pe zona de IMM-uri, uşa le este deschisă”, a declarat profesorul Apostol.

 

Familia, principalul motiv pentru care s-ar întoarce 

Potrivit unui sondaj efectuat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, aproximativ o treime din tinerii care au studiat în diaspora ar vrea să revină în România, o treime sunt indecişi şi o treime sunt mulţumiţi de oportunităţile pe care le au în străinătate şi vor să rămână acolo.

 

„Dacă le adunăm, undeva la 66% din tinerii care au studiat în străinătate, iau în calcul posibilitatea de a veni acasă”, a precizat Dan Nechita, care a adăugat că factorii care i-ar determina pe absolvenţi să se întoarcă sunt familia, prietenii şi apropierea de ţară.

 

„Există şi chestiuni care ne-au surprins în urma sondajului, care a inclus răspunsurile a peste 1.000 de tineri. De exemplu, oferta salarială nu este un factor principal. Peste jumătate din respondenţi susţin că ar reveni acasă pentru un salariu cuprins între 400 şi 1.000 de euro, ceea ce ne indică faptul că nu salariile sunt cele care îi ţin afară aceşti tineri. În schimb, oportunităţile de creştere profesională, oportunităţile de angajare pe merit, oportunităţile de promovare sunt de o importanţă majoră pentru ei”, a completat secretarul general al LSRS.

 

Absolvent al Universităţii Columbia din Statele Unite ale Americii, cu specializări în economie şi ştiinţe politice, Dan Nechita este, în prezent, doctorand la Universitatea George Washington. După finalizarea doctoratului, însă, intenţionează să revină în ţară.

 

„Începând cu 2010 vin chiar şi de două, trei ori pe an acasă. Sper să se întâmple din ce în ce mai des şi să ajung să merg în Statele Unite ale Americii în vizită şi nu să mă stabilesc acolo”, a declarat tânărul, originar din Cluj-Napoca.

 

„Încercăm să arătăm că se poate. Foarte important de reţinut şi pentru noi, ca ONG, şi pentru firme şi pentru instituţiile de stat, este că nu salariul este important. E vital să avem posibilitatea să creştem în interiorul unei companii, să ne dezvoltăm”, a mai punctat clujeanul.

 

Flexibilitatea, principala calitate pe care o caută angajatorii

Printre multinaţionalele care au pus la bătaie oferte de muncă în cadrul proiectului „Hai Acasă!” s-a numărat şi Unicredit Ţiriac Bank. Cum ar trebui să fie un potenţial angajat al companiei? „Flexibil şi valoros. Ne dorim să reţinem talentul, nu doar să îl descoperim. Cei care vin la noi au posibilitatea să se dezvolte şi să ia contact cu cei din companie”, a explicat reprezentanta băncii.

 

Potrivit acesteia, oferta băncii a inclus câteva internshipuri neplătite pentru absolvenţii de universităţi din străinătate, dar şi un master, în valoare de peste 20.000 de euro.

 

Tot pe flexibilitate mizează şi Procredit Bank, care a încercat să îi atragă pe tineri oferindu-le detalii despre un program de training, tot neplătit, cu o durată de şase luni.

 

„Nu căutăm neaparat oameni care să aibă o anumită specializare. Din ce am constatat, cei din afară sunt mai deschişi, au disponibilitatea de a merge în deplasări, or programul nostru de internship asta presupune. Bineînţeles, există şi posibilitatea ca ei să se angajeze, odată ce finalizează trainingul”, a menţionat reprezentanta Procredit Bank.

 

Evenimentul de cariere „Hai Acasă!” s-a desfăşurat atât offline, cât şi online (pe platforma interactivă EventLink360) şi a conectat companiile participante cu studenţi şi absolvenţi de la universităţi din întreaga lume.

 

Tu ce preferi? Te-ai întoarce în țară sau ai rămâne în străinătate? Spune-ne și nouă părerea ta printr-un comentariu!

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: educationupdates.com

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.