Imprimă această pagină

5 mituri despre bacsisul nostru cel de toate zilele

Scris de 

De la negustorii turci şi al lor ,,bahşis”, până la omul (mai mult sau mai puţin negustor) al zilelor noastre,  mulţi sunt aceia ce cred că bacşişul nu este un lucru necesar, dar adevărul e că mulţi depind de el.

 

El nu mai este de mult doar un gest frumos, trecând, de ceva timp, la rangul de parte esenţială a vieţii. Potrivit capital.ro, în România se încasează anual din bacşişuri 700 de milioane de euro, fără a pune la socoteală cadourile din sănătate şi învăţământ.

Hai să vedem, aşadar, cinci mituri des întâlnite despre bacşiş!

 

1. Bacşişul nu este necesar

Personalul unui restaurant câştigă un salariu, corect? Adevărul este însă mai trist, căci  majoritatea angajaţilor au lefuri mai mici decât minimul pe economie, deci aceste bacşişuri le sunt necesare pentru a aduna o sumă cât de cât decentă.

De exemplu, unii chelneri căştigă între 15 şi 20 de lei pe oră, dar bacşişurile le permit să câştige chiar triplu.

 

2. Bacşişul pentru livrări la domiciliu nu este necesar

Multe dintre restaurante introduc o taxă pentru aceste livrări, dar şoferul care se ocupă de asta nu primeşte decât o parte din ea. Din restul taxei, restaurantul acoperă benzina, asigurările maşinii, precum şi ceva din salariul angajatului.

Mulţi şoferi de livrări la domiciliu depind de aceste bacşişuri, deci îi ajutaţi mult dacă le oferiţi ceva.

 

3. Bacşişul reflectă calitatea serviciului

Dacă un bacşiş minim este de aşteptat pentru orice chelner, unul mai mare ar trebui oferit atunci când şi servirea este de o calitate mai înaltă. În cazul taximetriştilor, chiar dacă o cotă parte din taxă le revine, bacşişul este un gest de bun-simţ atunci când cursa a fost foarte rapidă.

Dacă crezi că transmiţi un mesaj atunci când laşi un bacşiş mic, mai gandeşte-te o dată! Nu faci nimic altceva decât să enervezi chelnerul sau taximetristul.

 

4. Bacşişul se lasă pe masă

Aceasta este o practică foarte comună, care poate avea însă consecinţe neplăcute: un alt angajat ia nota de plată ce nu îi aparţine. Dacă vrei să îi laşi ceva chelnerului tău, asigură-te că nota de plată ajunge în mâna lui.

 

5. Unele joburi nu merită bacşiş

Mit comun, însă nu foarte adevărat. Orice loc de muncă ce activează în domeniul serviciilor merită bacşişul tău. Fie că e vorba despre cineva care te duce acasă cu maşina, îţi cară bagajele, îţi serveşte mâncarea sau îţi livrează un pachet, merită să îi plăteşti pentru ca treaba să fie făcută bine. În plus, aşa e omeneşte!

 

Trebuie să-ţi cari frigiderul în cămin? Cheamă nişte ajutoare şi nu le lăsa să plece cu mâna goală!

 

Sursa foto: triroute.com

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.