Înfiinţată în 1998 prin instituţionalizarea unui program educaţional iniţiat în 1994 de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Asociaţia Româna de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) are în componenţă sase asociaţii regionale care au aceeași misiune, susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică.
“Patronând” zeci de cluburi de dezbateri în licee şi universităţi, ARDOR are o ofertă provocatoare pentru spaţiul educaţional românesc: practicarea debate-ului, o formă structurată de dezbatere educațională compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceștia sunt puși în situația de a pune în valoare „pro” și „contra” argumente diferite pentru ambele fațete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deși bine intentionați, pot fi în dezacord.
Complementar cu evenimentele de tip competiţional specifice, se promovează evenimente de tip public speaking, debate online, conferinţe şi dezbateri publice de tip forum, ca şi seminarii de lectură critică sau argumentare.
ARDOR este angrenată de mai bine de 15 ani în acțiuni educaționale, în principal prin programe de susținere a cluburilor de debate din licee și universitati.
Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) a intrat în Top 100 al celor mai bune universităţi în World Rankings of Debating Institutions 2010, în urma rezultatelor obţinute la ultimele cinci ediţii are Campionatelor Mondiale de Debate. După locul 239 obţinut în urma participării la Vancouver, Canada, WUDC (Worlds Universities Debating Championships) în 2007, şi locul 118 realizat prin participarea la Cork, Irlanda, WUDC în 2009, în 2010 UBB a obţinut locul 81 la Koc WUDC, Turcia.
Cluburi de debate în Cluj (facultăți)
1. Facultatea de Drept UBB – Instructori Emil Mesaros, Stefan Strilciuc
2. Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor UBB – Instructor Anca Pascu
3. Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii – Instructor Radu Neag
4. Facultatea de Studii Europene UBB – Instructor Octavian Buta
5. Facultatea de I1. Facultatea de Drept UBB – Instructori Emil Mesaros, Stefan Strilciuc
Pe lângă cunoașterea de oameni noi și formarea unei gândiri analitice, debate-ul te va face mai tolerant. Interesant este tocmai faptul că poziția pe care o susții într-un meci poate să nu coincidă sub nicio formă cu poziția proprie față de tema dată ( de exemplu, susții legalizarea avorturilor, începând cu 16 ani, dar tu nu ești de acord cu acest lucru în afara dezbaterii).
Ce exemplu mai bun de dezvoltare a hard și soft skills cunoști?
Sursa foto: facebook.com