Bataie de joc sau necesitate? Gratuitatea nu mai e gratuita!!!

Scris de 

Dacă accesezi pagina de internet Omnipass, iată care este mesajul care te întâmpină: „DIN 1 FEBRUARIE 2014 CARDURILE OMNIPASS CARE NU AU AMBELE SIGLE (Studcard și Omnipass) VOR DEVENI INACTIVE. TE RUGĂM APLICĂ PENTRU RE-EMITEREA CARDULUI AICI PENTRU A BENEFICIA ÎN CONTINUARE DE TOATE FACILITĂȚILE LEGITIMAȚIEI”!

După cum știi deja, pentru a-ți face abonament gratuit sau cu reducere de 50% - depinde dacă ești la buget sau la taxă - trebuie să ai un card Omnipass/Studcard, deoarece Primăria Cluj a încheiat cu aceștia în 2006 un parteneriat prin care gratuitatea la transportul în comun este condiționată de existența unui card emis de organizațiile studențești.

 

Studenţii universităţilor de stat din Cluj-Napoca beneficiază de gratuitate la transportul în comun pe două linii după ce anul trecut, în septembrie, a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Teoretic, oricine este student ar trebui să se prezinte la o casă de bilete a Companiei de Transport Public (CTP, ex-RATUC) Cluj-Napoca, să arate carnetul sau legitimaţia de student şi să primească abonamentul gratuit pe o linie sau două linii.

Mai nou, gratuitate pe transportul în comun nu e tocmai gratuită. De ce? Pentru că acest card Omnipass care până în noiembrie 2013 a fost gratuit, acum este eliberat contra cost de organizaţia privată studenţească. Preţul acestui card este 20 lei şi dacă vreun student refuză să plătească taxa respectivă nu primeşte gratuitatea la transport. În plus, pentru a primi cardul Omnipass, studentul trebuie să aibă şi un cont la Banca Transilvania.

 

Într-adevăr, posesorii cardului respectiv mai primesc reduceri în diferite localuri, la teatru, la cabinete stomatologice, la o şcoală de şoferi etc. În anii trecuţi, existau două organizaţii studenţeşti (Studcard şi Omnipass), iar cardurile se eliberau gratuit în cazul Omnipass şi pe bani în cazul Studcard. În toamna lui 2013, cele două organizaţii au fuzionat şi odată cu acest lucru au apărut şi idei noi, respectiv emiterea cardurilor contra cost. Studenţii care au reuşit să intre în posesia cardurilor gratuit, anul trecut, sunt chemaţi acum pentru “viză”, pentru a fi inscripţionate pe carduri ambele nume ale organizaţiilor. Viza îi costă pe studenţi 20 lei. În ciuda faptului că pe cardurile eliberate gratuit există un termen de valabilitate: 30.09.2014.

 

În aceste condiţii, studenţii spun că reducerea pe care le-a oferit-o Primăria nu există din moment ce este condiţionată de emiterea contra cost a cardului respectiv şi se consideră jecmăniţi de organizaţiile studenţeşti. De asemenea, mulți studenți susțin că e o afacere la mijloc și că în astfel de condiții „transportul în comun nu mai e gratis”.

 

Jumătate din transportul gratuit este decontat de universităţi şi jumătate este decontat de Primăria Cluj-Napoca, iar organizaţia studenţească emitentă a cardului nu are nicio contribuţie în această “afacere”. Cu toate acestea, organizaţia studenţească are totuşi un rol esenţial în obţinerea gratuităţii de către studenţi: cine nu vrea card nu primeşte gratuitatea. Universitățile din Cluj-Napoca nu condiționează existența transportului gratuit de existența niciunui card, astfel că singura vină este a contractului încheiat între Primărie și organizațiile studențești.

 

Iancu Şerbănescu, preşedintele Studcard consideră că numărul studenţilor nemulţumiţi este mult mai mic în comparaţie cu al celor care nu sunt deranjaţi de costul de 20 lei al cardului. „Noi am negociat cu Primăria Cluj-Napoca pentru obţinerea gratuităţii pentru transportul în comun. În anul 2006 am încheiat un parteneriat în acest sens şi aşa ne-am înţeles cu Primăria să existe acel card. Consider că este o chestiune greşit interpretată că nu este de fapt gratuit transportul”, a spus Iancu Şerbănescu. El a mai spus că este nesemnificativ numărul celor deranjaţi de taxa de 20 lei în comparaţie cu cei care nu reclamă acest lucru.

Pentru mai multe păreri accesează: monitorulcj.ro

 

În care categorie te încadrezi? A celor care consideră că transportul în aceste condiții nu mai este gratuit sau a celor care „nu sunt deranjați de costul de 20 lei al cardului”?

 

Sursa: monitorulcj.ro

Sursa foto: omnipass.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.