Prezenta este obligatorie la TIFF 2014 - se intorc „suspectii de serviciu”

Scris de 

Dacă îți plac filmele sau adori arta, nu ai cum să ratezi ediția din acest an a TIFF deoarece arta răzbunării se predă aici, în 12 filme reunite în secțiunea tematică Ochi pentru ochi/ Eye for an Eye, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie). O altă secțiune nouă, Suspecții de serviciu/ The Usual Suspects, îi aduce înapoi la Cluj pe cineaștii care au trecut cu filmele lor de început prin competiția festivalului.

Cele 12 „revenge movies” din secțiunea Ochi pentru ochi concurează pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film). „Poate că răzbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant în cinema, grație dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antrenează. În buna tradiție a secțiunilor tematice de la TIFF, ediția actuală strânge laolaltă 12 revenge movies recente si tot atâtea studii de caz care pun în discuție legitimitatea și consecințele actelor vindicative. Dincolo de concentratul previzibil de violență tarantiniană, cruzime si comedie neagră, regăsit în majoritatea filmelor din secțiunea Ochi pentru ochi, mai există două tipuri de răzbunare cel puțin speciale: prin film (The Reunion) și prin sex (Cheatin’)”, explică directorul artistic Mihai Chirilov.

 

Ideea i-a venit lui Mihai Chirilov după ce a văzut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent Blue Ruin, de Jeremy Saulnier, adus în premieră la Cluj. Prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, filmul a fost finanțat prin crowdfunding.

Blue Ruin

 

De cronici excelente a avut parte Calvary, al lui John Michael McDonagh – proiectat la Sundance și Berlin – o comedie neagră despre un preot irlandez care află că va fi ucis chiar de la viitorul făptaș, venit la spovedanie.

Calvary1

 

Cu doze serioase de umor negru vine și In Order of Disappearance – unul dintre favoriții din competiția Berlinalei - cu Stellan Skarsgaard în rolul unui tată care-și răzbună fiul.

 

Răzbunarea e motorul poveștii și în Harmony Lessons (Ursul de Argint pentru contribuție artistică – directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), A Touch of Sin, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), Big Bad Wolves, un exercițiu de stil în materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, sau Killers, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.

 

Teaser Ochi pentru ochi:

 

Suspecții de serviciu / The Usual Suspects

Opt dintre foștii concurenți la Trofeul Transilvania revin la Cluj într-o secțiune doar a lor, numită Suspecții de serviciu. Cum competiția e dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film, TIFF își propune să urmărească traiectoria autorilor pe care i-a descoperit de-a lungul anilor.

 

Se întorc la Cluj și foștii câștigători Rune Denstad Langlo (Trofeul Transilvania 2009 cu Nord), cu noul film Chasing the Wind, Sergei Loban (Premiul Special al Juriului pentru Chapiteau Show, 2012) cu filmul său precedent, debutul Dust, chilianul Sebastián Silva (Premiul pentru cea mai bună interpretare - distribuția filmului La nana, 2009), cu noul thriller psihologic Magic Magic, cu Juno Temple și Michael Cera, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs.

Chasing the Wind

Magic Magic

 

Cei mai vechi competitori la TIFF sunt Stefan Hillebrand și Oliver Paulus. Pentru prestația din filmul lor, When the Right One Comes Along, actriţa Isolde Fischer a obținut Menţiunea Specială pentru interpretare, la ediția a treia, în 2004. Anul acesta, cei doi aduc la Cluj o comedie despre trei tineri în scaunul cu rotile care decid să facă pe gangsterii – Keep Rollin’.

 

Mexicanul Fernando Eimbcke își va prezenta Club Sandwich, o poveste tandră despre relația mamă-fiu, la șase ani după ce a concurat la TIFF cu Lake Tahoe, regizorul kurd Huseyin Karabey revine cu o poveste demnă de Kafka, în Come to My Voice, după ce debutul său, My Marlon and Brando, a fost proiectat la ediția din 2009, iar Guy Nattiv vizitează din nou Clujul - la trei ani după Mabul - cu Magic Men, un road movie cu un supraviețuitor al Holocaustului și fiul său.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook