Ce inseamna sa fii voluntar in echipa VIP Romania?!

Scris de 

VIP România este o organizație formată exclusiv din studenți, care le oferă acestora cadrul necesar pentru ca ei să se dezvolte pe diverse domenii, alături de oameni cu care împărtășesc aceeași pasiune, și să învețe prin organizarea de proiecte și prin contactul direct cu specialiști.

De peste 15 ani de implicare în domeniul educației, VIP a organizat o serie de proiecte pentru studenți interesați de diverse domenii, oferindu-le șansa de a testa varianta activității și studiului extrașcolar. O educație puternică se bazează pe armonia dintre teoretic și practic, iar VIP asigură contextul favorabil învățării practice, dar completează, în același timp, și cunoștințele teoretice.

 

Echipa SmartDreamers a stat de vorbă cu echipa VIP, de la care am aflat ce implică activitatea de voluntariat și, practic, cât de frumoasă e viața de voluntar.

 

Cine alcătuiește echipa VIP România?

VIP România are în componența ei peste 100 de membri activi reprezentați de studenți de la universitățile din București, respectiv Cluj. Aceștia își dezvoltă pasiunile în cadrul celor patru comunități nișate: Business Club – pentru pasionații de antreprenoriat, Econosofia – pentru tinerii interesați de devoltarea mediului economic românesc, International Affairs – comunitatea tinerilor pasionați de diversitate culturală și relații internaționale și Leadership Development – locul studenților pasionați de leadership, care cred în impactul unor organizații axate pe învățare. Pe lângă studenții care sunt în prezent activi în organizație, avem peste 600 de alumni, oameni care au activat în VIP și s-au retras, foarte mulți dintre ei continuând să fie aproape de noi.

 

Care este scopul principal al asociației?

Noi credem cu tărie în schimbare și in impactul pe care orice inițiativă, cât de mică, îl poate avea. Și cum oamenii sunt principalul motoraș al schimbării, vrem să dezvoltăm acei tineri excepționali care au potențialul de a face lucrurile să se întâmple, oamenii care să pună pasiune în ceea ce fac și să aibă un impact în viața celor din jurul lor. Prin tot ce facem, prin toate proiectele si inițiativele noastre, vrem să transformăm potențialul în exceptional, împreună.

1146649_586311994752189_1219352411_n

 

Care este proiectul care vă este cel mai de suflet, dintre toate pe care le-ați întreprins?
Și care a avut cel mai răsunător succes?

VIP România înseamnă 15 ani de proiecte pentru studenți. Fiecare din cele patru comunități dezvoltă proiecte specifice, astfel că ne mândrim cu proiecte de tradiție precum Investment School, Studentul Anului, Impact Marketing School, Good to Go, Personal Development School, dar și cu proiecte mai tinere, dar cu impact: Risk Management, The Diplomatic Agenda, Global Research Summer School, Onlined, Obiectiv sau Visual Playground. Pentru că fiecare dintre ele implică munca și dedicarea membrilor nostri, toate ne sunt în egală măsură de dragi. De la an la an, ne bucurăm să vedem că reușim să oferim oportunități de dezvoltare cât mai diverse studenților și că proiectele noastre au success, generând, la rândul lor, comunități de oameni pasionați.

 

Cât timp alocați zilnic asociației VIP România? Este acesta un full-time job?
Cum ați descrie o ”zi de lucru”?

Pe principiul cât dai, atât primești, fiecare dintre noi este liber să aloce cât timp crede că este necesar. Desigur, există perioade aglomerate, cum este cea a organizării proiectelor și a desfășurării propriu-zise a acestora, în care se întâmplă să trecem de zi și să lucrăm chiar și noaptea. Pentru fiecare, ziua de lucru este diferită, tocmai în ideea că în VIP există autonomie. Lucrăm de unde putem și ne terminăm task-urile așa cum consideră fiecare că este util. Important e să ne bucurăm de experiență și să ne personalizăm cât mai mult procesul de învățare în interiorul organizației, în funcție de ceea ce ni se potrivește.

 

Care sunt oportunitățile profesionale pe care le oferiți tinerilor care își doresc o carieră în zona ONG-urilor?

Structura organizatională a VIP-ului le permite membrilor noștri să își asume, de la an la an, cât mai multe responsabilități, în funcție de interesul lor. Astfel, după un an în care fac parte dintr-o echipă de proiect și acumulează experiență, studenții noștri pot deveni project manageri sau coordonatori ai unei comunități sau ai unui departament din cadrul organizației. De asemenea, noi punem foarte mult accentul pe inițiativele interne, astfel că orice idee este încurajată. Pe lângă planul de dezvoltare intern, membrii noștri au acces la numeroase oportunități externe, oferite de alumnii și partenerii noștri.

 

Cum arată candidatul ideal la un job/internship/voluntariat în cadrul VIP România?

Cel mai important pentru noi este să vedem potențialul și dorința de dezvoltare a studenților care își doresc să devină membri ai organizației. Pentru că voluntariatul implică de fapt o motivație intrinsecă foarte puternică, urmărim să atragem tineri care ne împărtășesc valorile și vor să aducă o schimbare.

1450220_646775125372542_786075249_n

 

Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ați oferi celor ce urmează să lucreze alături voi în cadrul Asociației?

Sfatul pe care fiecare dintre noi l-a primit atunci când a intrat în organizație și care se perpetuează de-a lungul anilor este – ia tot ce poți din VIP. Pentru că domeniile sunt diverse, resursele sunt foarte multe și depinde numai de noi cât decidem să luăm.

 

Cum credeți că puteți dezvolta proiectul VIP România?
Ce planuri de viitor aveți?

Pentru început, în anul anterior am înființat prima filială VIP, la Cluj. Planul nostru este să continuăm să dezvoltăm studenții cu potențial din București și Cluj și poate pe viitor să ne extindem și mai mult.

 

Pentru a citi întreg articolul dă un click aici.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook