Care sunt principalele greseli pe care le facem atunci când scriem o lucrare?

Scris de 

Citim, scriem, luăm notițe. Apoi încep să scriem. Și scriem, de multe ori, fără cap și fără coadă. Iar la sfârșit, tot noi ne întrebăm: Oare de ce am luat notă așa de mică? Fie că sunt proiecte sau eseuri , fie că avem de-a face cu o lucrare științifică, trebuie să știți că există reguli după care succesul unei scrieri se ghidează. Noi ne-am gândit să îți arătăm câteva dintre greșelile tipice pe care le fac studenții în scrierea unei lucrări, tocmai în ideea de a renunța la ele.

Urmează cu sfințenie instrucțiunile!

De foarte multe ori, profesorul nu lasă la latitudinea studentului tema pe care acesta o va aborda. Ba mai mult decât atât, îi oferă instrucțiuni precise în legătură cu pașii pe care acesta îi va urma în scrierea lucrării respective. Așa că ai face bine să respecți în totalitate toate aceste indicații, începând de la structură, temă abordată până la numărul de pagini și fontul folosit. Toate acestea costă…

 

Nu subestima puterea introducerii și a concluziei!

Este foarte important ca lucrarea ta să aibă un fir logic în mesajul pe care aceasta îl transmite.  De aceea, relevanța introducerii în tema propriu-zisă, precum și pertinența unor concluzii referitoare la aceasta sunt indispensabile pentru o lucrarea care se vrea a fi academică. De cele mai multe ori, studentul face o introducere care rareori este legată de subiect și o concluzie scurtă care se rezumă la un paragraf.  Ideile pe care le elaborezi de-a lungul lucrării vor fi reluate și punctate în concluzie, astfel încât această lucrare să aibă o finalitate.

 

Asigură-te că te-ai despărțit de greșelile gramaticale!

Acesta este un aspect esențial pentru profesionalismul unei lucrări. Ba mai mult, o lucrare care este înecată de-a dreptul în greșeli de ortografie nu are șanse mai deloc să supraviețuiască.  Dacă tot vorbim limba română zi de zi, ar trebui să știm că diacriticele sunt una din caracteristicile ei de bază. Nu mai vorbim de separarea corectă prin cratimă și de numărul de ,,i” pus corespunzător: nici mai mulți, nici mai puțin. Și nu uita de virgule dacă îți dorești ca lucrarea ta să fie coerentă.

 

Delimitează-ți ideile!

Nimic nu poate fi mai enervant pentru un profesor decât să citească 10 pagini de eseu sau lucrare academică fără spațieri, delimitări de paragrafe și implicit de idei. Este foarte dificil să corectezi o lucrare în această situație, iar tu știi că nota depinde foarte mult și de dispoziția în care se află profesorul la momentul corectării. Nu uita și de spațierea dintre rânduri. O lucrare academică are o spațiere de 1,5 între rânduri.

 

Învață să spui STOP!

Dacă ai număr limită de pagini, înseamnă că profesorul respectiv știe că nu va avea nici timp, nici chef să corecteze mai mult. Mai mult decât atât, ai primit numărul acesta fix de pagini tocmai pentru învăța să îți încadrezi ideile într-un spațiu limitat. Este una din cerințe, iar nerespectarea ei poate să te coste la notă.

 

Mai știi și alte greșeli pe care le fac studenții? Spune-ne și nouă printr-un comentariu.

 

Sursa foto: cas.umkc.edu

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.