Problema somnului va fi rezolvata de 3 studenti din Cluj

Scris de 

Trei studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca dezvoltă, în această perioadă, o idee revoluţionară pentru o problemă cu care ne confruntăm mulţi dintre noi: somnul. Mediciniştii Zaki Milhem, Peter Mazalik şi Iulia Mihele, pasionaţi şi de IT, lucrează la o aplicaţie şi un dispozitiv „wareable” care va îmbunătăţi calitatea somnului. Studenţii lucrează în parteneriat cu UMF Cluj.

 

Este vorba de aplicaţia WakeZ care se adresează oamenilor activi, de orice vârstă, pentru care timpul este preţios şi calitatea vieţii este un vector important. Oamenii cu un program strict şi aglomerat pentru care contează fiecare moment al zilei, care au nevoie de odihnă dar nu pot sacrifica timp, vor observa un beneficiu semnificativ folosing WakeZ. Astfel, studenţi, antreprenori, profesionişti din mediul corporate şi din sistemul medical reprezintă publicul ţintă.

 

Aplicaţia nu este încă publicată, deoarece studentii nu au terminat de dezvoltat produsul fizic – plasturele WakeZ. Aceştia intenţionează să ofere aplicaţia în mod gratuit pe cele două principale sisteme de operare mobile, monetizarea având loc prin vânzarea plasturilor.

 

„Suntem o echipă inițială de trei persoane: Peter Mazalik, Iulia Mihele și eu. În formația asta am câştigat competiţia de invenţii ASAIH 2017 (Asociaţia Studenţilor Sntreprenori Iuliu Hatieganu). Peter este Chief Scientific Officer, el ocupându-se de partea de validare clinică, iar Iulia este Marketing Executive. Ea are sub control pagina de facebook, postările de pe aceasta şi încearcă să ofere expunere brand-ului WakeZ. Eu sunt CEO şi mă ocup de expunerea produsului, dezvolt strategia de afaceri şi caut finanţări. Ulterior ni s-a mai alăturat Darius Mişca, el aducând la masă tone de carismă şi energie, optimism şi disciplină, ajutând pe toată lumea în momentul de fată.” a declarat Zaki Milhem pentru cluju.ro.

 

Cum funcţionează, pas cu pas, aceasta aplicaţie?

Utilizatorul va defini în aplicaţie un interval temporal în care doreşte să se trezească, de aproximativ 30 de minute (ex: între 6:30 şi 7). Ulterior, îşi va aplica, oriunde pe piele, plasturele WakeZ. Acesta măsoară pulsul şi îl trimite la telefon prin Bluetooth. Prin intermediul descoperirilor noastre de până acum şi al algoritmului la care lucrăm, aplicaţia va putea cartografia fazele somnului bazat pe variaţia pulsului.

Studentii cauta cu precădere activarea unei reţele neuronale denumite SRAA, ce funcţionează ca o interfaţă între stările de somn şi veghe şi se întâmplă anterior şi consecutiv viselor şi care are un puls corespunzător. Găsind un astfel de pattern de puls în intevalul dat, aplicaţia declanşează alarma telefonului şi ne oferă şansa să ne trezim energici, productivi şi cu poftă de viaţă, aproape indiferent de durata somnului.

"În momentul de faţă, peste 90% din wearables sunt sub formă de brăţări şi ne-am dat seama că somnul cu ceva legat la încheietura eate un disconfort. Noi, spre exemplu, nu putem dormi cu ceas la mână şi sperăm că nu suntem singurii. Plasturele pe care îl dezvoltăm va avea la bază un biomaterial pe care îl vom patenta, care permite lipirea şi dezlipirea de pe piele fără a trebui schimbate consumabile. Acest aspect deschide calea pentru noi inovaţii, respectiv proiecte viitoare – gândiţi-vă la monitorizare EKG continuă, gândiţi-vă la kinetoterapie, etc.” a povestit Zaki.

 

Citeste si:

---> Institutul Confucius te invita sa vorbesti si sa scrii in chineza

---> Impactul economic pe care il are UBB'ul in economia Clujului

 

Sursa: cluju.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.