O zi la Alba Iulia - ce poti vizita in orasul unirii

Scris de 

Te-ai hotărât – vrei să vizitezi un loc încărcat de istorie și monumente interesante. Partea proastă e că nu ai tot timpul din lume la dispoziție să descoperi tot ce trebuie văzut într-un asemenea loc. A fost prima capitală a României, locul unde s-a înfăptuit unirea Transilvaniei cu România și locul de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand și Maria. Dacă locul la care te-ai gândit este Alba Iulia, iată care sunt obiectivele turistice pe care trebuie să le vizitezi într-o zi.

Cel mai important și mai istoric loc din Alba Iulia este în mod cert Cetatea Alba Carolina construită în stil Vauban, în formă de stea. A fost ridicată între anii 1716 – 1735 și are 7 porți de intrare, dintre care 5 au fost recondiționate recent și sunt deschise spre vizitare. Pe Traseul porților se poate participa la un spectacol zilnic constând în ceremonia de schimbare a gărzii (la poarta a III-a). Totodată, trebuie să știi că poți lua și drumul Traseului celor 3 fortificații care te duce înapoi în timp prin cele 3 fortificații construite de-a lungul timpului pe același loc, fiecare incluzând-o pe cea de dinainte. Astfel vei vedea pe rând Castrul Roman din secolele II – III, Cetatea Medievală Bălgrad datată în secolele XVI – XVII și Cetatea Alba Carolina din secolul XVIII.

 

În cetate găsești majoritatea monumentelor istorice importante precum Catedrala Romano-Catolică, o clădire impunătoare ce îmbină stilul gotic cu cel renascentisc și cel baroc. Este una dintre cele mai valoroase monumente istorice din țară, construcția ei fiind începută în secolul XI. Edificiul este de aceeași vârstă cu celebra Catedrală Notre Damme din Paris. În interiorul catedralei se poate vizita și sarcofagul lui Iancu de Hunedoara.

 

Dacă vizitezi cetatea pe la poarta a III-a, vei avea ocazia să vezi Celula lui Horea și Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. A fost ridicat în 1937 și are o înălțime de 20 m. De acolo te poți îndrepta spre Muzeul Național al Unirii, clădirea în care a fost semnat acordul ca Transilvania să se unească cu România. Nu poți rata nici Biblioteca Bathyaneum, unde sunt păstrate importante manuscrise precum Codex Aureus (sec. IX) sau Noul Testament de la Bălgrad (1648).

 

Trebuie să vezi și Catedrala reîntregirii (sau a încoronării), biserica unde au fost încoronați suveranii României Mari. Încheie-ți vizita în vechea cetate vizitând Palatul Princiar, locul unde a locuit Mihai Viteazul în timpul primei uniri politice a țărilor române. În fața palatului există o statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Catedrala Incoronarii Alba Iulia

Este foarte ușor să ajungi la Alba iulia, mai ales că se află la doar 100 km de Cluj Napoca. Îți recomandăm să mergi ori cu autobuzul, ori cu mașina personală. Cu cea din urmă ai avantajul să te poți opri pe drum și să admiri peisajul superb care se întâlnește pe drumul dintre cele două localități. Aceleași avantaje le ai și dacă apelezi la o mașină închiriată. Cel mai bun mod să găsești o mașină potrivită pentru tine este să cauți pagina de Facebook a unei companii anume și să îi contactezi.

 

Îți dorim călătorie plăcută!

 

Sursa foto : destinatii.info

Adm

The Big Boss

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.