Raportul de activitate al Ministrului Educatiei, Mircea Dumitru

Scris de 

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a dat publicităţii raportul de activitate la finalul celor şase luni de mandat în această funcţie. Acesta include atât realizările, cât şi proiectele în curs de desfăşurare.

 

În sectorul preuniversitar, principalale obiective au fost:

  • profesionalizarea managementului şcolar, prin organizarea concursului naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori/directori adjuncţi din unităţile de învăţământ,
  • adoptarea unor măsuri cu puternic impact în ceea ce priveşte combaterea abandonului şcolar
  • decontarea integrală a navetei elevilor,
  • asigurarea manualelor şcolare gratuite pentru elevii din ciclul superior al liceului
  • consolidarea învăţământului profesional dual.

 

În învăţământul superior au fost adoptate măsuri privind:

  • funcţionarea şi evaluarea şcolilor doctorale, demers necesar pentru recredibilizarea cercetării ştiinţifice din universităţi, dar şi standardele minimale necesare şi obligatorii pentru accesul la titlurile şi funcţiile academic,
  • au fost constituite şi relansate consiliile consultative ale ministerului: CNATDCU, CNCS, CNECSTDI, CNSPIS etc.
  • în domeniul cercetării s-a urmărit profesionalizarea managementului institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, dar şi lansarea/derularea competiţiilor din Programul Naţional CDI 2015-2020.

 

Un capitol distinct al raportului îl constituie sinteza ordonanţei de urgenţă a cărei menire a fost eliminarea unor blocaje din educaţie şi creşterea calităţii în învăţământ. Au fost reglementate astfel modalitatea de susţinere a examenului de definitivat, echivalarea gradului didactic I pentru mai multe categorii de personal didactic şi funcţionarea învăţământului special integrat în învăţământul de masă.

 

În ceea ce priveşte învăţământul superior, ordonanţa de urgenţă a completat cadrul normativ astfel încât senatele universitare să poată înfiinţa duble specializări prin alăturarea a două programe de studiu deja acreditate şi a prelungit acreditarea şcolilor doctorale până la sfârşitul anului universitar 2016-2017.

 

OUG a legiferat şi eliminarea vidului legislativ privind asigurarea calităţii în învăţământul superior prin prin modificarea OUG nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei. Raportul de activitate este disponibil aici

 

Sursa: edu-news.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.