Ce urmeaza in februarie la TIFF: „Balanta”, „Queen of Hearts” si noul film al lui Radu Jude

Scris de 

Cinemateca TIFF începe în februarie, la Cinema Victoria din Cluj, cu proiecția primului film românesc restaurat în format digital 4K, Balanța, în regia lui Lucian Pintilie, o disecție lucidă și neașteptat de actuală a societății românești. Continuă apoi cu două avanpremiere: Queen of Hearts, premiat pentru regie la TIFF, și Tipografic Majuscul, noul film al lui Radu Jude selectat la Berlin. O surpriză îi așteaptă pe cinefili în ultima săptămână din februarie - filmul care va încheia luna la Cinemateca TIFF va fi anunțat în curând.

 

Balanța 
Joi, 6 februarie, ora 20:00 
Regia: Lucian Pintilie
Dramă, România, 1992 | 105’
Cu: Maia Morgenstern, Razvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș

Versiunea restaurată a filmului Balanța a fost realizată în România de studioul Avanpost Media, cu sprijinul și consultanța directorului de imagine Florin Mihăilescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Procesul de restaurare a durat peste 6 luni, a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului și transpunerea filmului în format digital 4K. Coproducția româno-franceză a avut premiera din 1992 la Cannes și a generat numeroase ecouri în presă, critica internațională numind-o drept una dintre cele mai importante creații cinematografice din Estul fost comunist.

 

Queen of Hearts
Joi, 13 februarie, ora 20:00 
Regia: May el-Toukhy
dramă, 2019 | 127'
Cu: Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper

Uneori, ceea ce se întâmplă și ceea ce n-ar fi trebuit să se întâmple niciodată e exact același lucru”. Filmul câștigător al Premiului Publicului la Sundance și al Premiului pentru regie la TIFF 2019 o are în centru pe Anne, o avocată de succes care pare să ducă o viață aproape perfectă alături de soțul Peter și fiicele lor gemene, în vila lor impresionantă. În familie își face apariția fiul rebel al lui Peter dintr-o căsătorie anterioară, pe care mutarea în casa tatălui său ar trebui să-l pună pe calea cea dreaptă. Dar Anne are cu totul alte planuri. *Film nerecomandat minorilor

 

Tipografic Majuscul
Joi, 20 februarie, ora 20:00 
Regia: Radu Jude
Dramă | 128’
Cu: Șerban Pavlu, Ioana Iacob, Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici

Radu Jude revine pe marile ecrane cu o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, Tipografic Majuscul. Pelicula, selectată în secțiunea Forum la Berlinale, împletește două fire narative care îl au în centru pe adolescentul Mugur Călinescu. În toamna anului 1981, tânărul de 16 ani din Botoșani a pus pe jar regimul comunist, pictând nopți la rând zidurile din oraș cu inscripții care îndemnau cetățenii să își caute libertatea.

În film, povestea lui e redată din două perspective: așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate, respectiv cum a rămas consemnată oficială, în imaginile din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeași perioadă.

 

*** Biletele pot fi achiziționate în avans de pe Cinemavictoria.ro și de la casieria sălii Cinema Victoria.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.