Imprimă această pagină

Turneul international de dezbateri Babes-Bolyai University Open a ajuns la a doua editie

Scris de 

Echipa London School of Economics (LSE) formată din Julia Slupska şi Billi Wildi a câştigat cea de-a doua ediţie a turneului internațional Babeș-Bolyai University Open- BBU Open. Echipa engleză a învins în finala care a avut loc sâmbătă, ora 19.00 în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai echipele universităţilor din Berlin, Munchen şi Tel Aviv.

 

Turneul BBU Open a fost apreciat de către participanţi ca fiind un real succes, reunind la Cluj 40 de echipe și 20 de arbitri reprezentanți ai unor universități din întreaga Europă. Competiția a fost condusă de o echipă de directori de turneu formată din cei mai prestigioși membri ai comunității internaționale de dezbateri, câștigători și organizatori ai unora dintre cele mai mari campionate din lume:  Michael Dunn-Goekjian (Cambridge University, Marea Britanie), Natasha Rachmann (Oxford University, Marea Britanie), Ioana Stupariu (Universitatea Babeş-Bolyai, România), Sam Block (Cambridge University, Marea Britanie) şi Radu Cotarcea (Middlesex University London, Marea Britanie). Toate dezbaterile din cadrul competiției s-au desfasurat în limba engleză, în formatul British Parliamentary, cel mai răspândit format de dezbateri din lume.

 

Directorii de turneu ai BBU Open au fost încântaţi de calitatea turneului şi a  dezbaterilor. „Nivelul de organizare a fost absolut impresionant, puţine universităţi din Europa reuşesc să organizeze turnee la standardele celor din circuitul englezesc, dar fără îndoială că BBU Open s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. De la program până la moţiuni, calitatea dezbaterilor şi valoarea echipelor prezente, totul a fost la cei mai înalţi parametri. Încet-încet, BBU Open devine un turneu „clasic” şi unul dintre punctele de reper ale dezbaterilor din Europa”, a declarat Sam Block (Cambridge University, Marea Britanie).

 

După ceremonia de deschidere care a avut loc vineri, ora 15.00, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, unde s-au desfăşurat cele 5 runde preliminare și semifinalele de vineri și sâmbătă, cele mai bune 4 echipe s-au calificat în finala de sâmbătă. Finala a fost  un eveniment organizat după modelul Oxford Debates, o dezbatere publică în care finaliștii din echipele Guvernului și Opoziției au discutata pe tema: „Acest Parlament regretă faptul ca soldaţii sunt percepuţi ca eroi.”

 

Universitatea Babeș-Bolyai este partenerul educațional al BBU OPEN, continuând susținerea programului său de dezbateri pentru studenți. Acest program, care funcționează sub titulatura BBU Debate Society, are o vechime de 18 ani, fiind rezultatul unui parteneriat unic în țara noastră, între Universitatea Babeș-Bolyai și ARDOR Transilvania. Anul 2013 a marcat un punct de cotitură în istoria acestei colaborări, Universitatea Babeș-Bolyai ajungând pe locul 24 în World Debate Rankings (singurul clasament acceptat în domeniu, care stabilește ierarhia primelor 900 de universități din lume la dezbateri). Totodată, în 2014 una din echipele Universității Babeș-Bolyai, formată din Ioana Stupariu și Radu Cotarcea, a reușit să ajungă până în finala Campionatului European de Dezbateri, în timp ce echipa formată din Anda Prunea si Mihai Morar a ajuns până în finala prestigiosului Paris Open.

 

Sursa: news.ubbcluj.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.